Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 19:20
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 1% το spread, σε χαμηλό 13 ετών

Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 1% το spread, σε χαμηλό 13 ετών

Kόντρα στις ανοδικές τάσεις της υπόλοιπης αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων κρατήθηκαν από σταθερές έως ελαφρά καθοδικές, με το spread του 10ετούς έναντι του γερμανικού να σπάει καθοδικά το φράγμα του 1%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,82% από 0,85% της Παρασκευής, με το spread να περιορίζεται στις 98 μονάδες μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε δύο μονάδες βάσης. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση την οποία πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%.

Σύμφωνα με traders, η απόδοση της 10ετίας πλησιάζει τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οπότε είχε διολισθήσει στο 0,78%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου περιορίστηκε οριακά στο 0,11%, ενώ του 15ετους παρέμεινε στο 1,09%.

Tα ελληνικά ομόλογα ευνοήθηκαν τα μέγιστα από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων μετά τις δηλώσεις μίας σειράς αξιωματούχων της ΕΚΤ,  καθώς διαφαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ. Σε ολόκληρη την ευρωζώνη το σύνολο των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ, στα 1,094 τρισ. ευρώ.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Αντίθετα, στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία πάνω από το στόχο της ΕΚΤ για το μήνα Μάιο δεν κατάφερε να κάμψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την αγορά κρατικών ομολόγων. Παρότι οι αποδόσεις άρχισαν την εβδομάδα ανοδικά, κρατώνται πολύ χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την υποστηρικτική της στάση και στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, συνέχισαν να τροφοδοτούν την αγορά.

Ο πληθωρισμός αποτελεί τη βασική ανησυχία των επενδυτών, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και των περιορισμών στην αλυσίδα προσφοράς, καθώς οι οικονομίες επιστρέφουν σταδιακά στην ομαλότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, παρότι οι κεντρικοί τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι θα είναι μία παροδική τάση.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύθηκε 2,5% σε ετήσια βάση το Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδα από το 2011, ξεπερνώντας το στόχο της ΕΚΤ αλλά και τις προσδοκίες των αναλυτών. Λίγο ενωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017.  

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ακολούθησε την άνοδο του πληθωρισμού, διαμορφούμενη στο -0,17% με άνοδο δύο μονάδων βάσης. Στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank ανέφερε ωστόσο σε πελάτες της τράπεζας ότι με το δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ιδιαίτερα ασταθείς τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, να παραμένει πιθανόν κάτω του 1%, όπως πιθανότατα να δείξουν τα αυριανά στοιχεία, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική.

Στην Ιταλία, η απόδοση της 10ετίας αυξήθηκε οριακά στο 0,92%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 108 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. 

Τη «σκυτάλη» στις δηλώσεις πήρε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, ο οποίος είπε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν αβέβαιες και ότι η ΕΚΤ μπορεί να αντισταθμίσει οιαδήποτε μεγάλη άνοδο των αποδόσεων που δεν δικαιολογείται από τις οικονομικές συνθήκες. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News