Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 19:39
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στην περιοχή του 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στην περιοχή του 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Απότομη άνοδο σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και μετά τη νέα προσφορά από τη Γερμανία, η οποία βγήκε στις αγορές με νέο πράσινο 30ετές προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα φιλικά στο περιβάλλον.

Οι αγορές των κρατικών ομολόγων του ευρώ συμπορεύθηκαν με την κίνηση των μετοχών, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση των ρευστοποιήσεων, που έγιναν αισθητές και στην ευρωπεριφέρεια και στον «πυρήνα».

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στην περιοχή του 1% με το spread στις 117 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 18 εκατ.ευρώ. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 0,95%, στο υψηλοτερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2020, παρότι το spread έναντι του γερμανικού περιορίστηκε στις 109 μονάδες βάσης από τις 116 της Δευτέρας, καθώς ανέβηκε και η απόδοση των γερμανικών. 

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο -0,15%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020.

Η πράσινη έκδοση της Γερμανίας

Η Γερμανία άντλησε 6 δισ.ευρώ από την έκδοση του πράσινου 30ετούς ομολόγου της με τη ζήτηση των επενδυτών να φθάνει το επίπεδο ρεκόρ των 39 δισ.ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη πράσινη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, διευρύνοντας την καμπύλη των πράσινων ομολόγων της Γερμανίας, μετά τα αντίστοιχα ομόλογα 10ετούς και πενταετούς διάρκειας που είχε εκδώσει αντίστοιχα το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2020.

Πέρυσι, το Βερολίνο άντλησε 11,5 δισ.ευρώ από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων και αναμένει να συγκεντρώσει αντίστοιχο ποσό και φέτος. Εκτός από το 30ετές, η Γερμανία προγραμματίζει να εκδώσει και νέο πράσινο 10ετές το Σεπτέμβριο και μάλιστα να το ανοίξει εκ νέου τον Οκτώβριο με την φιλοδοξία να συγκεντρώσει περί τα 6 δισ.ευρώ. 

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εστιάζουν σε μεμονωμένες πράσινες εκδόσεις, η Γερμανία έχει δημιουργήσει μία καμπύλη αποδόσεων η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους δανειολήπτες της Ευρωζώνης. Συνήθως τα πράσινα ομόλογα προσφέρουν μικρότερη απόδοση συγκριτικά με τα συμβατικά ομόλογα. Η απόδοση του 30ετούς διαμορφώθηκε στο 0,391%, δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του συμβατικού 30ετούς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News