Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις του ευρώ – Στο 1,05% του ελληνικού 10ετούς

Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις του ευρώ – Στο 1,05% του ελληνικού 10ετούς

Σε ανοδική πορεία συνέχισαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο των πολύ ισχυρότερων τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που πυροδοτούν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και πιθανόν να καταστήσει και πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Οι διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους της Fed βοήθησαν στο να αποσυμφορηθεί εν μέρει η ένταση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να παίρνει μία ανάσα στο 1,67%. Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμείνει για λίγο καιρό, χωρίς αυτό να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στο να αποσύρει τα υποστηρικτικά της μέτρα.

O Mασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής ειδικός στην αγορά σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors, προβλέπει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα επιστρέψει στο μηδέν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,8% και 2%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε προς στιγμή στο -0,096%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στο -0,12%. 

Πιέσεις άσκησε εν μέρει και η νέα προσφορά, αυτή την φορά από την Ιταλία, που βγήκε στις αγορές με τρεις νέες εκδόσεις αντλώντας συνολικά 9,25 δισ.ευρώ με τις αποδόσεις στις δημοπρασίες να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Οι ανησυχίες για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Ιταλίας και η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο κατάθεσης του εθνικού σχεδίου της Ιταλίας συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές των ιταλικών ομολόγων.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,01%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή έως το 1,05%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2020. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εκτινάχθηκε στις 113 μονάδες βάσης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, που ακολούθησε τις τάσεις της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς να φθάνει στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη του ιταλικού στο 1,05% και με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ του νέου πενταετούς με λήξη το 2026 ενισχύθηκε στο 0,26%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 81 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News