Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 14:40
ΑΓΟΡΕΣ

Wood: Αδύνατο να σταματήσει το Bitcoin – Φταίει ο Μασκ, αλλά θα αλλάξει και εκείνος

Tο Bitcoin από τις 12 Μαΐου δεν έχει καταφέρει να «συνέλθει»

Wood: Αδύνατο να σταματήσει το Bitcoin – Φταίει ο Μασκ, αλλά θα αλλάξει και εκείνος

Τους υπαίτιους για τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων και τη «βύθιση» των τιμών τους, υπέδειξε η ιδρύτρια του επενδυτικού ομίλου ARK Investment, Κάθι Γουντ, θεωρώντας αποκλειστικούς υπεύθυνους για την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών τον ισχυρό άνδρα της Tesla και τους παράγοντες ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Όπως ισχυρίσθηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου CoinDesk’s Consensus 2021 χθες Πέμπτη, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές είτε προέβησαν σε ρευστοποιήσεις είτε σταμάτησαν να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, εξαιτίας του θέματος που αναδείχθηκε αναφορικά με το πόσο επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη διαδικασία εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων. 

«Η όλη κατάσταση υποκινήθηκε από το κίνημα των επενδυτών που επικαλούνται τους ESG παράγοντες και στη συνέχεια επιδεινώθηκε από τον Έλον Μασκ, που ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με την εξόρυξη του Bitcoin.  

To μεγάλο πλήγμα για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα προκλήθηκε από το «τιτίβισμα» του Μασκ, με το οποίο ανέφερε ότι η Tesla δεν θα δέχεται πληρωμές με Bitcoin (παίρνοντας πίσω την προηγούμενη απόφαση η οποία είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό), εξαιτίας της ευρείας περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκαλεί η εξόρυξη του Bitcoin. Πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ενέργεια που καταναλώνεται για τη διαδικασία αυτή, ισοδυναμεί με αυτή μιας μεσαίου μεγέθους χώρας και η περισσότερη από αυτή την απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται από την καύση άνθρακα. 

Μετά την ανάρτηση αυτή του Μασκ, το Bitcoin έχασε και έως το 50% της αξίας από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ του και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να «συνέλθει» (σήμερα καταβάλει προσπάθειες η τιμή του να διατηρηθεί στα 36.000 δολάρια καταγράφοντας απώλειες περί του 8%, όταν στις 14 Απριλίου έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 64.374 δολαρίων).

Ωστόσο η Κάθι Γουντ προχώρησε και σε άλλη μια αποκάλυψη, η οποία σε κάποιους μπορεί να ακούγεται και ως θεωρία συνομωσίας. 

«Ο Έλον έλαβε κάποια τηλεφωνήματα από ιδρύματα», σημείωσε προσθέτοντας ότι η BlackRock είναι η εταιρεία που διακρατεί το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Tesla (η Ark Investment είναι επίσης εκ των μεγαλυτέρων επενδυτών στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία). 

«Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock δίνει πολύ σημασία στους παράγοντες ESG και ειδικότερα στην κλιματική αλλαγή. Είμαι σίγουρη ότι η BlackRock εξέφρασε κάποια παράπονα και πιθανώς υπάρχουν και κάποιοι Ευρωπαίοι με μεγάλα μερίδια στην Tesla που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε. 

Ωστόσο όμως υποστήριξε, ο άνθρωπος που το κατακεραύνωσε θα είναι αυτός που θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη μακροπρόθεσμα για να επανακάμψει το Bitcoin ίσως και για να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα: ο Έλον Μασκ. 

«Έχει (ο Μασκ) εκφράσει την επιθυμία για περισσότερη συζήτηση και περισσότερη αναλυτική σκέψη. Πραγματικά πιστεύω ότι θα αποτελέσει κομμάτι αυτής της διαδικασίας», κατέληξε η Κάθι Γουντ. 

moneyreview.gr με πληφορίες από marketwatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News