Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 12:35
ΑΓΟΡΕΣ

O Elon Musk ο μεγάλος influencer του Bitcoin: Πώς ανεβάζει και κατεβάζει τις τιμές

O Elon Musk ο μεγάλος influencer του Bitcoin: Πώς ανεβάζει και κατεβάζει τις τιμές

Όταν ο Elon Musk μιλάει, οι επενδυτές του Bitcoin ακούν. Και πολύ συχνά δρουν, δηλαδή αγοράζουν ή ξεπουλούν το κρυπτονόμισμα, ανάλογα με τα όσα αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των Tesla και SpaceX στο αγαπημένο του μέσο: το Twitter. 

H ξέφρενη κούρσα και η απότομη πτώση του Bitcoin φέτος ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα των «τιτιβισμάτων» του Musk. Η τιμή εκτινάχθηκε σχεδόν 20% ένα πρωϊνό του Ιανουαρίου, όταν πρόσθεσε το #bitcoin στη βιογραφία του στο Twitter. Έκανε εκ νέου άλμα 16% την ημέρα που η Tesla αποκάλυψε ότι έχει αγοράσει Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Έκτοτε συνέχιζε να ανεβαίνει εν μέσω μίας σειράς ευνοϊκών για τα κρυπτονομίσματα αναρτήσεων, φτάνοντας στο απόγειο των 65.000 δολαρίων στα μέσα Απριλίου. 

Έκτοτε έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας του. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η τιμή του διολίσθησε έως και τα 31.179,69 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk από 35.263 δολάρια την περασμένη Παρασκευή. Το σφυροκόπημα για το κρυπτονόμισμα άρχισε στις 13 Μαΐου στον απόηχο της ανακοίνωσης της Tesla ότι σταματά να το δέχεται ως μέσο πληρωμής, εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει. 

Επενδυτές του Bitcoin που άλλοτε θαύμαζαν τον Musk και δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό για τα tweets του, είναι πλέον εξαγριωμένοι. 

«Γνωρίζει ότι έχει μεγάλη επιρροή και δείξει πόσο του αρέσει να παίζει με αυτήν» σχολιάζει στη Wall Street Journal η Χάιντι Τσάκος από την Πορτογαλία, η οποία επενδύει στο Bitcoin από το 2014. Ο λογαριασμός της στο Twitter, που ονομάζεται «blockchainchick» έχει 42.000 followers. Ο αριθμός είναι αμελητέος μπροστά στα 55 εκατομμύρια ακολούθων του Musk. «Αισθάνομαι άσχημα για οποιονδήποτε λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις στηριζόμενος στα tweets κάποιου που θέλει απλώς να μένει στη δημοσιότητα εκμεταλλευόμενος την πλατφόρμα» σημειώνει και προσθέτει ότι η ίδια δεν σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να πουλήσει τις τοποθετήσεις της. 

Ο Musk δεν είναι ο μόνος influencer των αγορών. Τον τελευταίο χρόνο δεκάδες διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαίων, μεγαλοεπενδυτές και ερασιτέχνες έχουν καταφύγει στο Twitter, το Reddit ή το Clubhouse για να εκφράσουν σκέψεις, εκτιμήσεις, προτιμήσεις για τα πάντα από τα κρυπτονομίσματα έως τα meme των μετοχών. Κανένας άλλος όμως δεν έχει πυροδοτήσει τόσο έντονες διακυμάνσεις στις τιμές. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News