Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 23:00
WALL STREET

Σε πτώση γύρισε ο S&P 500 – Πιέσεις σε Dow και Nasdaq

Σε πτώση γύρισε ο S&P 500 – Πιέσεις σε Dow και Nasdaq

Με πτώση έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς στην ανακοίνωση της Fed, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, τονίζεται ότι η αμερικανική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Η Φέντεραλ Ριζέρβ διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκιά της και τις αγορές ομολόγων της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική της για αρκετό ακόμη διάστημα παρά τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού. 

Ο δείκτης S&P 500 γύρισε τελικά σε πτώση -0,08% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, χάνοντας το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει λίγο ενωρίτερα. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,48%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε μικρή πτώση -0,08%. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί ακόμη κάποιος χρόνος έως ότου η κεντρική τράπεζα επιτύχει τους στόχους της για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Τόνισε δε, ότι δεν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις σχετικά με τη μείωση των αγορών ομολόγων. 

Παρά τη βελτίωση της οικονομίας, η Fed επανέλαβε την καθοδήγηση που είχε δώσει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2020, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διαπιστώσει «πολύ μεγαλύτερη πρόοδο» ως προς το στόχο του πληθωρισμού και της απασχόλησης προτού αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων της.

«Η Fed υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες και με την άνοδο του πληθωρισμού να θεωρείται προσωρινή, θα συνεχίσει με τη σημερινή χαλαρή νομισματική πολιτική», επισημαίνει ο Κέβιν Φλάναγκαν, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά σταθερού εισοδήματος της WisdomTree Funds.

Ο δείκτης S&P 500 είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό και νωρίτερα πολύ πριν από την ανακοίνωση της Fed, με καταλύτη την άνοδο περίπου 4% της μετοχής του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet, αφότου ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για δεύτερο συναπτό τρίμηνο και σχέδιο για επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 50 δισ.δολαρίων.  

Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq δέχθηκαν πιέσεις από τις μετοχές των Biotech Amgen και Microsoft. Η Microsoft ανταποκρίθηκε μεν στις προσδοκίες των αναλυτών για τις πωλήσεις της με τα κέρδη της να είναι καλύτερα των προσδοκιών, όμως η μετοχή της υποχώρησε 3,3%, εν μέσω προβληματισμού των επενδυτών για το εάν τα αποτελέσματα της εταιρείας θα εξακολουθήσουν να κινούνται στους ίδιους ρυθμούς.

Με πτώση άνω του 7% και η μετοχή της Biotech Amgen, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη πρώτου τριμήνου υποχώρησαν εξαιτίας της μείωσης των τιμών κάποιων φαρμάκων της.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Boeing κατέγραψε απώλειες 3,4% από τη στιγμή που ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενομένου ζημίες και πάγωσε τις παραδόσεις 737 ΜΑΧ λόγω προβλήματος στον ηλεκτρικό εξοπλισμό. 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για νέες δαπάνες ύψους 1,8 τρισ.δολαρίων που προορίζονται για τη στήριξη οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, το πακέτο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του φόρου επί των κεφαλαουχικών κερδών στο 39,6% προς τους Αμερικανούς που έχουν εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέτρο που δεν φαίνεται να γίνει εύκολα αποδεκτό από τους μεγάλους επενδυτές της Wall Street με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  

 

moneyreview.gr
  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News