Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 19:24
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε πτώση γύρισαν τις αποδόσεις του ευρώ οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Σε πτώση γύρισαν τις αποδόσεις του ευρώ οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Σε πτώση γύρισαν οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι υπερβολικά ενωρίς για συζητήσεις απόσυρσης των μέτρων στήριξης και περιορισμού του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, που κρατά χαμηλά το κόστος δανεισμού. Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν «πυροσβεστικά» με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να γυρίσουν σε πτώση μετά την αρχική τους άνοδο. 

Η ΕΚΤ στην χθσινή της συνεδρίαση, αφού διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, δεν έκανε καμία συζήτηση ως προς την άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι αυτού του είδους η συζήτηση είναι «απλώς πρώιμη». Οιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τα οικονομικα στατιστικά και δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προσέθεσε η Λαγκάρντ. Η ίδια αναφέρθηκε και στην απόκλιση των οικονομικών προοπτικών ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, καθότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει πολύ πιο γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία με πολύ μεγαλύτερα δημοσιονομικά μέτρα. 

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα μετά τις πιέσεις που έχουν ασκήσει τον τελευταίο καιρό τα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ, που ζητούν να περιοριστεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων αρχής γινομένης από το επόμενο τρίμηνο, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανή σταδιακή άρση των μέτρων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. «Ολες οι υποθέσεις για άρση των μέτρων χαρακτηρίστηκαν πρώιμες και έχουν μπεί στον πάγο», λέει χαρακτηριστικά ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors στο Μιλάνο.

Το γεγονός αυτό βοήθησε τις ομολογιακές αποδόσεις να γυρίσουν σε πτώση μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,74% με το spread ωστόσο να παραμένει πάνω από το φράγμα των 100 μονάδων βάσης, στις 102. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι μεταβολές ήταν από μικρές έως μηδαμινές με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 204 εκατ. ευρώ. Στη 10ετία, η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο 0,89% με το spread στις 116 μονάδες βάσης, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026 κινήθηκε στο 0,11% και 0,08% αντίστοιχα. Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο -0,28%, αφού ενωρίτερα κατέγραφε αντίστοιχη άνοδο. 

Η προσοχή τώρα εστιάζεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιουνίου, οπότε κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ενδώσει στις πιέσεις των «γερακιών» και να κάνει το «λάθος», εάν δε, τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάσουν βελτίωση. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News