Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 19:34
ΟΜΟΛΟΓΑ

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης

Ελαφρώς πιο κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση στη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να δώσει το πράσινο φως για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών πετρελαίου θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δυναμική της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κάμπτοντας την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Τα ραντάρ των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη, οπότε η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματική πολιτική της, αλλά ενδεχομένως να κάνει κάποιες νύξεις σχετικά με το πώς θα αντιδράσει στην επικείμενη οικονομική ανάκαμψη, ειδικά όσον αφορά στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, που κρατά σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. 

Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων ήταν πολύ συγκρατημένη στη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσύροντας όλες τις νομικές προκλήσεις κατά του σχεδίου. Οι προκλήσεις αυτές αποτέλεσαν εν δυνάμει απειλή για τα κρατικά ομόλογα, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως η Ιταλία, που εξαρτάται τα μέγιστα από τα κονδύλια του Ταμείου για να ανακάμψει. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε περίπου δύο μονάδες βάσης, στο 0,75%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 101 μονάδες βάσης. 

Η Ιταλία έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 16ετές ομόλογο που προορίζεται για μικροεπενδυτές με τη ζήτηση να φθάνει μέχρι στιγμής στα 4,68 δισ.ευρώ. Η διαδικασία έχει διάρκεια από 19 έως 23 Απριλίου και τα χρήματα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μέτρων αναγκαίων για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς και για την εκστρατεία του εμβολιασμού.

Με ελαφρά βελτίωση οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 79 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,89% με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026 κινήθηκε στο -0,12% και 0,07% αντίστοιχα. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,25%, χαμηλότερα από το -0,21% που άγγιξε στην προχθεσινή συνεδρίαση.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News