Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 20:03
ΟΜΟΛΟΓΑ

Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις του ευρώ

Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις του ευρώ

Συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική πορεία των αποδόσεων του ευρώ, εν μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, με τις κινήσεις όμως να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη. 

Ο όγκος συναλλαγών ήταν επίσης ιδιαίτερα συγκρατημένος σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας, οπότε η απόδοση των γερμανικών 10ετών αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, καθώς απουσίασαν σημαντικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών με τα ραντάρ των επενδυτών να είναι στραμμένα στην ΕΚΤ. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα ρίξει περισσότερο φως στα μελλοντικά σχέδιά της ως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε προς στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, στο -0,21% για να επιστρέψει λίγο αργότερα στο -0,23%, εξακολουθώντας να παρουσιάζει άνοδο μίας μονάδας βάσης.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβουαρίου και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 0,818% με άνοδο δύο μονάδων βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «τσίμπησε» ελαφρώς στο 0,91% από το 0,90% της Δευτέρας, με το spread στις 116 μονάδες βάσης. Στους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026, οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κινούμενες στο -0,11% και 0,09% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ επέστρεψε στο συνηθισμένο μέσο όρο των 163 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

«Εν απουσία σημαντικών μακροοικονομικών και με τον όγκο συναλλαγών να αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν ακόμη για πολύ στα σημερινά υψηλά επίπεδα», αναφέρει ο Κρίστοφ Ρίγκερ, αναλυτής της Commerzbank, ο οποίος συστήνει στους πελάτες του να αγοράσουν γερμανικά κρατικά ομόλογα. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Ε.Ε. εξέδωσε 15ετές ομόλογα αντλώντας 4,75 δισ.ευρώ, με τη ζήτηση ωστόσο να να έχει ξεπεράσει τα 41 δισ.ευρώ. Η έκδοση προορίζεται για την χρηματοδότηση δανείων του EFSM. Επίσης, η Γερμανία εξέδωσε διετές αντλώντας 4,085 δισ.ευρώ, ενώ η Φινλανδία άντλησε 1 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του ομολόγου με λήξη το 2040. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News