Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 19:24
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε υψηλό επτά εβδομάδων η απόδοση των γερμανικών 10ετών

Σε υψηλό επτά εβδομάδων η απόδοση των γερμανικών 10ετών

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού στην χθεσινή συνεδρίαση, με την προσοχή να εστιάζεται στην προοπτική αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών από τη στιγμή που οι Πράσινοι έδωσαν το χρίσμα για την Καγκελαρία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στην Αναλένα Μπέρμποκ. Είναι η πρώτη φορά στην 40η ιστορία των Πρασίνων που προτείνουν υποψήφιο για το κορυφαίο πολιτικό αξίωμα της Γερμανίας, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη δύναμη του κόμματος.

Η επίδραση της Γερμανίας σε συνδυασμό με την επικείμενη μεγάλη προσφορά σε νέες εκδόσεις, τις οποίες η Commerzbank αποτιμά στα 30 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα, πάνω από το μέχρι τώρα φετινό μέσο όρο, άσκησε ανοδικές πιέσεις και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις άνοιξαν τη συνεδρίαση σε σταθερό έδαφος, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά εβδομάδων, στο -0,216%, όταν ανακοινώθηκε η είδηση για το χρίσμα των Πρασίνων. 

Η Citigroup βλέπει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο -0,15% από το τρίμηνο από -0,22% σήμερα, ενώ οι BNP Paribas, Pictet Wealth Management και Manulife Investment προβλέπουν ότι θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος έως το Δεκέμβριο για πρώτη φορά εδώ και δύο έτη. 

Με άνοδο πέντε μονάδων βάσης κινήθηκε και η απόδοση των ιταλικών 10ετών στην ευρωπεριφέρεια, στο 0,795%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, που κρατήθηκε σταθερή με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 477 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 194 εκατ.ευρώ στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα της Παρασκευής του 0,90% με το spread στις 113 μονάδες βάσης. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025 υποχώρησε ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,10%, ενώ του τίτλου με λήξη το 2026 διαμορφώθηκε στο 0,10%. 

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι όποιες έντονες ανοδικές κινήσεις στις αποδόσεις θα συγκρατηθούν πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ΡΕΡΡ) από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, συγκρατώντας το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της, αγόρασε ομόλογα αξίας 16,290 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου έναντι 17,073 δισ.ευρώ στη διάρκεια της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. 

Ο Στέφαν Λέγκε, οικονομολόγος στο University of St Gallen στην Ελβετία, θεωρεί ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη λεκτική της ΕΚΤ ως προς τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες. Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει ότι ο φετινός πληθωρισμός οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι θέσεις των διαμορφωτών πολιτικής ως προς τις πληθωριστικές προσδοκίες και κατά πόσο πρόθυμοι είναι να ανεχθούν υψηλότερο πληθωρισμό, διευκρινίζει ο οικονομολόγος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News