Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 23:05
WALL STREET

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 – Εχασε έδαφος ο Nasdaq

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 – Εχασε έδαφος ο Nasdaq

Στα ιστορικά υψηλά επέστρεψε στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500, από τη στιγμή που τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τους κινδύνους για την οικονομία και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τα υποστηρικτικά μέτρα έως ότου υπάρξει σταθερή ανάκαμψη. 

Οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν το σημερινό ρυθμό αγορών ομολόγων στα 120 δισ.δολάρια μηνιαίως για αρκετό ακόμη διάστημα, καθώς όπως ανέφεραν θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας για την απασχόληση και τις τιμές. 

Ο δείκτης S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 4.079,95 μονάδες με μικρή άνοδο 0,14%. Ο Dow Jones αυξήθηκε οριακά 0,05%, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με μικρή πτώση 0,07%, παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε σημαντικά κέρδη. Amazon, Apple και Alphabet σημείωσαν όλες κέρδη άνω του 1%, ενώ η μετοχή του Facebook άνω του 2%. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά εφέτος καθώς αρχίζει σταδιακά να επαναλειτουργεί η οικονομική δραστηριότητα. «Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να είναι σημαντική εφέτος και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί αξιοσημείωτα», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Τα κέρδη καθοδήγησαν οι μετοχές των εταιρειών που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όταν θα ανοίξει και πάλι η οικονομία, όπως αερομεταφορείς και εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας.

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον. «Δεν υπάρχει αμφιβλία ότι με την υπερβολική αποταμίευση, τα νέα μέτρα στήριξης, τις τεράστιες κρατικές δαπάνες, την επέκταση του προγράμματος ποσοτικης χαλάρωσης, το νέο σχέδιο για τις υποδομές, τα επιτυχημένα εμβόλια και την ευφορία ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, όλα αυτά θα ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε εντυπωσιακή ευφορία που θα διαρκέσει έως το 2023», ανέφερε ο Ντάιμον. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, παρότι παρουσίασε μία μικρή ανοδική κλίση παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το 1,776% που άγγιξε στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που ενθάρρυνε τα μικρά έστω κέρδη.  
 
Ο νέος παράγοντας που θα δώσει κατεύθυνση πάντως στη Wall Street είναι η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2021. Αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων θα αυξηθούν 24,2% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv έναντι αρχικών προβλέψεων για αυξηση 21%. 

Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα μία μικρότερη αύξηση από την αναμενομένη των εταιρικών κερδών να απογοητεύσει τους επενδυτές. Ηδη, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan προειδοποιησε σήμερα για την επέλαση των fintech και των μεγάλων της τεχνολογίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κινδυνεύουν να χάσουν έλεγχο.   
    
   
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News