Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στην Ευρώπη, αναστροφή πορείας η Wall Street 

Απώλειες στην Ευρώπη, αναστροφή πορείας η Wall Street 

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τη Wall Street όπου μετά την αρχική υποχώρηση, οι S&P 500 και Nasdaq έκαναν στροφή 180 μοιρών, με τον Dow Jones παραμένει σε αρνητικό έδαφος. 

Σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές επικράτησε μια γενικευμένη πτωτική τάση, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται για άλλη μια ημέρα ανοδικά, ωστόσο στη συνέχεια ανέστρεψαν πορεία για να αποκλιμακωθούν. 

Η μεταβολή αυτή των αποδόσεων των κρατικών τίτλων χρέους δεν απέτρεψε τη σημερινή υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,76%, ωστόσο κατάφερε να ολοκληρώσει την εβδομάδα με οριακά κέρδη 0,07%. 

Ο κλάδος των τραπεζών απώλεσε 2,26% και είχε τη χειρότερη σημερινή εικόνα, με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι το μέτρο για την ελάφρυνση των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θεσπίσθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 δεν θα επεκταθεί πέραν της 31ης Μαρτίου όταν και λήγει. 

Η απόφαση αυτή της Fed προκάλεσε τριγμούς στις τραπεζικές μετοχές σε όλα τα χρηματιστήρια.
Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των πρώτων υλών (-2,02%) όπως και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ στον αντίποδα ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,54%.  

Επιβαρυντικό για το σημερινό κλίμα ήταν επίσης η ανακοίνωση της Γαλλίας, για επέκταση του lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες σε 16 περιοχές της χώρας, οδηγώντας το χρηματιστήριο του Παρισιού σε υποχώρηση 1,07%. Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο σημείωσαν απώλειες 1,05%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE 100 αποδυναμώθηκε κατά 0,66%.

Στη Wall Street μετά την απογοήτευση των επενδυτών από την ανακοίνωση της Fed η οποία αποτυπώθηκε στους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, στη συνέχεια οι S&P 500 και Nasdaq έβγαλαν αντίδραση και πέρασαν σε θετικό έδαφος. 

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση, σε αντίθεση με τις τεχνολογικές που ανέκαμψαν οδηγώντας σε κέρδη 0,20% τον S&P 500 και 0,80% τον Nasdaq, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,40%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News