Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αντίθετες δυνάμεις στη Wall Street

Αντίθετες δυνάμεις στη Wall Street

Με εντυωπωσιακή άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones, μετά την ψήφιση του νέου τεράστιου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων από τη Γερουσία. Στον αντίποδα, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις μετοχών τεχνολογίας άσκησαν νέες πιέσεις σε Nasdaq και S&P 500, παρότι ο τελευταίος έκανε μία προσπάθεια σταθεροποίησης στο τέλος της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο επιτυχία. 

Τα blue chip έκλεισαν με άνοδο 0,97%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξαν νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη του 1%, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος για να κλείσει με πτώση 0,53%, παρασυρόμενος από την πτώση της τεχνολογίας. Ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 2,41%, με τις μετοχές των Apple και Tesla να υποχωρούν 3,8% και 5,5% αντίστοιχα. 

Το «βαριά χαρτιά» βρήκαν απόλυτο στήριγμα στα 1,9 τρισ.δολάρια, το νομοσχέδιο – μαμούθ που ψηφίστηκε από τη Γερουσία και ανοίγει το δρόμο για παράταση των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και νέο γύρο οικονομικής στήριξης σε εκατομμύρια Αμερικανούς και σε τοπικές κυβερνήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο πριν από τις 14 Μαρτίου, οπότε εκπνέουν επιδόματα ανεργίας. 

Το επενδυτικό κλίμα βελτίωσε και η ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες, δίδοντας ελπίδες για επαναλειτουργία της οικονομίας. Η είδηση αυτή έδωσε σημαντική ώθηση στις κυκλικές μετοχές που σχετίζονται με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Χαρακτηριστική η άνοδος άνω του 5% της μετοχής της Disney αφότου η πολιτεία της Καλιφόρνια χαλάρωσε τους περιορισμούς, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία της Disneyland σε πειρορισμένη βάση τον Απρίλιο. Σε άνοδο 4% και η μετοχή της American Airlines. 

Οι μετοχές τεχνολογίας παρέμειναν ο μεγάλος χαμένος της σημερινής συνεδρίασης, συνεχίζοντας την καθοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων υπό το βάρος των ανοδικών αποδόσεων, που στη 10ετία επέστρεψαν σε υψηλό έτους. Η μετοχή της Apple υποχώρησε περίπου 15% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Tesla περισσότερο από 35%. Επίσης, οι νικητές της πανδημίας, Zoom και Peloton σημείωσαν πτώση 24% και 30% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Από τις αρχές του Μαρτίου έως σήμερα, ο Dow καταγράφει άνοδο 3,1%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 2,1%. Ο S&P 500 παρουσιάζει οριακά κέρδη 0,7%, παραμένοντας σε απόσταση μικρότερη του 3% από το ιστορικό υψηλό του.  

Από τους κλάδους του S&P 500, αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών άγγιξε στη σημερινή συνεδρίαση ιστορικό υψηλό, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις και πιο απότομη καμπύλη των αποδόσεων λειτουργούν υποστηρικτικά για τις τράπεζες. Ακολούθησε η βιομηχανία, που επίσης άγγιξε ιστορικό υψηλό, ενώ οι πρώτες ύλες έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ τους. 
 
Σε άνοδο 42% και η μετοχή της GameStop από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον μέτοχο Ράιαν Κοέν να καθοδηγήσει τη μετάβασή της στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.  

moneyreview.gr
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News