Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Οι δηλώσεις Πάουελ «βύθισαν» τη Wall Street

Οι δηλώσεις Πάουελ «βύθισαν» τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος για εφέτος πέρασε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq χάνοντας όλα τα κέρδη του, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ενεργοποίησε ξανά τις ομολογιακές αποδόσεις, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές. 

Ο Nasdaq έκανε βουτιά 10% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου, από τη στιγμή που ο Πάουελ απέκλεισε παρέμβαση από την Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως αύξηση των αγορών ομολόγων, για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού, ρίχνοντας αντ΄αυτού βάρος στο στόχο της κεντρικής τράπεζας για επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε πλήρη απασχόληση. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 1,53%, πλησιάζοντας επικίνδυνα το 1,61% που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες, 2.15% ο S&P 500 υποχώρησε 1,43%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,18%.

S&P και Dow έχουν επίσης υποχωρήσει 5% από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου. Τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500 άσκησαν οι μετοχές των Apple, Tesla και PayPal Holdings. 

«Η αγορά ανησυχεί για τις αυξήσεις των αποδόσεων και ο πρόεδρος της Fed δεν έκανε τίποτε για να τις αποκλιμακώσει. Η αγορά εξέλαβε τη στάση του ως μία ένδειξη ότι οι αποδόσεις θα κλιμακωθούν περαιτέρω, όπως και έγινε», ανέφερε ο Σκοτ Μπράουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James. 

Ο δείκτης VIX της Wall Street που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα εκτινάχθηκε σε υψηλό εβδομάδας. 

Ωστόσο, το ράλι άνω του 5% των τιμών πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, χωρίς να ρίξει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, στήριξε τον κλάδο ενέργειας, που κατέγραφε κέρδη άνω του 1%. 

To επενδυτικό κλίμα είχαν επηρεάσει ενωρίτερα και τα νέα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία έδειξαν αύξηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου.

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News