Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 23:05
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στα χαμηλά και πάλι η Wall Street – Σε πτώση και οι τρεις δείκτες

Στα χαμηλά και πάλι η Wall Street – Σε πτώση και οι τρεις δείκτες

Σε βαθύ κόκκινο έκλεισε και πάλι ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ενώ απώλειες, μικρότερες, κατέγραψε και ο S&P 500. Τα blue chip, παρότι κράτησαν αντιστάσεις μέχρι τελευταία στιγμή, δεν κατάφεραν να σταθεροποιηθούν, κλείνοντας τελικά σε αρνητικό έδαφος. 

O Nasdaq υποχώρησε 2,65%, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,22%, ενώ ο Dow Jones πτώση 0,38%.  

Οι επενδυτές συνεχίζουν να μετακινούνται από τους μεγάλους ομίλους της τεχνολογίας προς τις κυκλικές μετοχές που συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές ανάπτυξης, ασκώντας και πάλι πιέσεις σε Microsfot, Apple και Amazon.com οι οποίες κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%. Στον αντίποδα και πάλι ο κλάδος ενέργειας, χρηματοοικονομικών και βαριάς βιομηχανίας που σημείωσαν άνοδο από 0,8% έως 3%, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά υψηλά ιστορικά. 

«Η σημερινή συνεδρίαση αποτυπώνει τέλεια αυτό που είδαμε να συμβαίνει τον προηγούμενο μήνα: η εκστρατεία του εμβολιασμού επιταχύνεται και η οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη και αυτό ωθεί σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, εξέλιξη που πλήττει τις μετοχές ανάπτυξης», εξηγεί ο στρατηγικος αναλυτής της Baird, Ρος Μέιφιλντ. Το Μπεζ Βιβλίο της Φέντεραλ Ριζέρβ έδειξε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας συνεχίστηκε με μέτριο ρυθμό τις πρώτες εβδομάδες του 2021, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για τους επόμενους 6 έως 12 μήνες, παρότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται με πιο αργό ρυθμό. 

Την ίδια στιγμή, ενώ τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών έδειξαν απρόσμενη επιδείνωση τον Φεβρουάριο εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας, ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές πρώτων υλών των επιχειρήσεων έδειξε τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια 12-1/2 ετών. 

Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε μικρή άνοδο στο 1,47%, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές, παρότι παραμένει χαμηλότερα από το υψηλό έτους άνω του 1,60%, που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. «Υπάρχει μία κεκτημένη αρνητική ταχύτητα για τις μετοχές στη σκέψη ότι οι αποδόσεις μπορεί να επιστρέψουν στην περιοχή του 1,5%, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί και να παρακολουθουν τις κινήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων», αναφέρει ο Μάικλ Στριτς της BMO Wealth Management. 

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της ExxonMobil ενισχύθηκε 2% από τη στιγμή που ο πετρελαϊκός κολοσσός αποκάλυψε τα σχέδιά του να αυξήσει το μέρισμά του και να μειώσει τις δαπάνες του. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News