Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 23:00
WALL STREET

Εαρινό «πάρτι» στη Wall Street – Σε εκρηκτική άνοδο και οι τρεις βασικοί δείκτες

Εαρινό «πάρτι» στη Wall Street – Σε εκρηκτική άνοδο και οι τρεις βασικοί δείκτες

Με εκρηκτική άνοδο υποδέχθηκε την πρώτη ημέρα της Ανοιξης η Wall Street, με το δείκτη S&P 500 να καταγράφει την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 5 Ιουνίου του 2020 και το Dow Jones τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από πέρυσι το Νοέμβριο. Σε εντυπωσιακό comeback και ο κλάδος τεχνολογίας, καθώς αποκλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο η ένταση τις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς η άνοδος των αποδόσεων οδήγησε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σε απώλειες κοντά 5% την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολιασμού και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροφοδότησαν ξανά τις προσδοκίες για ανάκαμψη. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,92%, o S&P 500 με 2,40%, ενώ ο Nasdaq με 3,01%. Και ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο, ανεβάζοντας τα κέρδη του από τις αρχές του έτους έως σήμερα στο 15% συγκριτικά με τα κέρδη 5% του S&P 500 για την ίδια περίοδο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την πρώτη του νίκη, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων. Τώρα, θα χρειστεί να λάβει το πράσινο φως και από τη Γερουσία.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες αγορές, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να επιστρέφει στο 1,43% από το 1,61% που εκτοξεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που ενισχύθηκε σε υψηλό τριών ετών, εν μέσω αύξησης των νέων παραγγελιών. 

Η μετοχή της Johnson & Johnson ενισχύθηκε περίπου 1% καθώς η εταιρεία άρχισε τη διανομή του τρίτου εγκεκριμένου εμβολίου κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου μιας δόσης της Johnson & Johnson, το οποίο και θα είναι το τρίτο που θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ.

Και οι 11 κλάδοι του δείκτη S&P 500 κατέγραψαν άνοδο άνω του 1%, με πρωταγωνιστές τους χρηματοοικονομικούς ομίλους και τη βαριά βιομηχανία με κέρδη άνω του 3%. Σε ανάκαμψη και οι μετοχές των Apple, Microsoft, Facebook και Αmazon.com μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας. 

Ο S&P 500 ανέκαμψε από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 50 συνεδριάσεων που άγγιξε μετά την πτώση της Παρασκευής, ένδειξη την οποία αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα θετική τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς υποδηλώνει ότι το πρόσφατο αρνητικό κλίμα έχει εντελώς εξαλειφθεί, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, στρατηγικό αναλυτή της CFRA Research. 

«Οι επενδυτές διερωτώνται εάν το επίπεδο των αποδόσεων συνιστά απειλεή για τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η απάντησή μας είναι όχι», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κόστιν, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Boeing «είδε» τη μετοχή της να κάνει άλμα 6% από τη στιγμή που United Airlines Holdings παρήγγειλε 25 νέα αεροσκάφη MAX, καθώς σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα παλαιά αεροσκάφη της και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν μετά την πανδημία.

 

«Υψηλές πτήσεις» και στην Ευρώπη

 

Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη με τον Euro STOXX 600 και τα κέρδη της τάξεως του 1,84% να έχει την καλύτερή του ημέρα από τον περασμένο Νοέμβριο, διαγράφοντας με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών περισσότερο του 2% της περασμένης εβδομάδας και παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής (+3,20%) και των πρώτων υλών (+2,60%). 

Στην Ευρώπη στη δημιουργία του θετικού κλίματος συνέτειναν τα στοιχεία για μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη ΡΜΙ να σκαρφαλώνει σε υψηλό 3 ετών στις 57,9 μονάδες (μια από τις καλύτερες αναγνώσεις του δείκτη στην ιστορία της εν λόγω έρευνας), από 54,8 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 1,82%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε τη συνεδρίαση στο +1,64%, από απόσταση αναπνοής στο +1,62% το Λονδίνο, άνοδο 1,57% σημείωσε το Παρίσι.  

 

Σε ράλι και οι τιμές των κρατικών ομολόγων

 

Σε ράλι επιδόθηκαν στην αρχή της εβδομάδας οι τιμές των κρατικών ομολόγων, καθώς οι διεθνείς αγορές κρατικού χρέους παρουσίασαν χθες περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης μετά την χειρότερη μηνιαία επίδοση σε διάρκεια πολλών ετών που σημείωσαν τον Φεβρουάριο. 

Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης, στο 1,02% με το spread στις 134 μονάδες βάσης. Στο 0,92% επέστρεψε και η απόδοση της παλαιάς 10ετίας, ενώ στο πεντατές στο 0,17%.

Από 5 έως 10 μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις και στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, με την αντίστοιχη του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί στο 0,67%.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο -0,33%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020. Στην Αυστραλία υποχώρησε 22 μονάδες βάσης, ενώ στις ΗΠΑ, η αποκλιμάκωση ήταν πιο συγκρατημένη, με την απόδοση του 10ετούς να περιορίζεται δύο μονάδες βάσης, στο 1,43%. Κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί, εφιστώντας την προσοχή ότι η λεκτική παρέμβαση μόνο των κεντρικών τραπεζών δεν είναι αρκετή για να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις των αμερικανικών 30ετών, που παρότι είναι χαμηλότερα από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, ενισχύθηκαν χθες 3 μονάδες βάσης, στο 2,21%. 

 

Ομόλογα με αρνητική απόδοση

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα του ευρώ με αρνητική απόδοση συρρικνώθηκαν κατά ένα-πέμπτο τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν στοιχεία της Tradeweb. Η απόδοση των 10ετών σε Γαλλία, Αυστρία και Ιρλανδία πέρασαν όλες σε θετικό έδαφος τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες.

Η αξία των ομολόγων του ευρώ που συναλλάσσονται στην πλατφόρμα της Tradeweb και είχαν αρνητική απόδοση στα τέλη Φεβρουαρίου υποχώρησε στα 5,57 τρισ.ευρώ, εκπροσωπώντας το 63% του συνόλου της αγοράς αξίας 8,9 τρισ.ευρώ. Τον Ιανουάριο, η αξία των αντίστοιχων ομολόγων με αρνητική απόδοση διαμορφωνόταν στα 6,6 τρισ.ευρώ, εκπροσωπώντας το 73% της συνολικής αγοράς.    

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News