Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Apple και Tesla παρέσυραν σε πτώση τη Wall Street

Apple και Tesla παρέσυραν σε πτώση τη Wall Street

Mε πτώση έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς τίποτε να θυμίζει την εκρηκτική άνοδο που κατέγραψε την προηγούμενη ημέρα και η οποία ώθησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες της σε υψηλά πολλών μηνών.

Οι μετοχές Apple και Tesla έχασαν σημαντικό έδαφος, ενώ στον αντίποδα, πρώτες ύλες και ενέργεια σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε μετοχές που σχετίζονται με τις προοπτικές της ανάπτυξης, περιμένοντας την έγκριση και της Γερουσίας για τη νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. 

H μετοχή της Apple υποχώρησε 2% και της Tesla περισσότερο από 4%, με τις δύο εταιρείες να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500. O κλάδος τεχνολογίας του συγκεκριμένου δείκτη υποχώρησε 1,6%, συνεχίζοντας μετά την χθεσινή μεγάλη ανάσα, την κούρσα καθόδου που υποκινήθηκε από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Απώλειες 1% κατέγραψε και ο κλάδος real estate. Ωστόσο, ο κλάδος πρώτων υλών ενισχύθηκε 1%, ενώ ο ενεργειακός 0,3%. 

O δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,46%, ο S&P 500 με πτώση 0,80%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο Nasdaq, της τάξης του 1,69%.

Επίσης, ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,9%, περιορίζοντας τα φετινά κέρδη του στο 13%, πολύ μεγαλύτερα ωστόσο από τα αντίστοιχα 3% του δείκτη S&P 500. 

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση αρκετών κλάδων της αμερικανικής οικονομίας. Βλέπουμε τους επενδυτές να στρέφονται από την τεχνολογία προς τις κυκλικές μετοχές, όπως βαριά βιομηχανία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», αναφέρει ο Τομ Χέινλιν, στρατηγικός αναλυτής της Bank Wealth Management.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το κόστος δανεισμού, παρότι σταθεροποιήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, βαραίνουν ιδιαίτερα τον τεχνολογικό κλάδο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 1,41%, όμως αρκετοί επενδυτές πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο για τις αποδόσεις να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους καθώς η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει. 

«Η αγορά φαίνεται να έχει παγιδευθεί αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: από τη μία κατευθύνεται από αυτό που ευελπιστεί ότι θα συμβεί μετά την πανδημία και από την άλλη είναι εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρις Χάσεϊ, γενικός διευθυντής της Goldman Sachs. Σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή, εξηγεί, που απουσιάζουν ειδήσεις και υπάρχουν ελάχιστα μακροοικονομικά στοιχεία, βλέπουμε τί συμβαίνει, στενό πλαίσιο διακύμανσης σε όλους τους τομείς μαζί με κάποιες καθοδικές πιέσεις.  

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της εταιρείας Nielsen, που έκανε άλμα άνω του 7%, από τη στιγμή που πώλησε το τμήμα video διαφήμισης στην πλατφόρμα streaming TV Roku. 
 

moneyreview.gr
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News