Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 23:05
WALL STREET

Εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης, σε θετικό έδαφος Dow Jones και S&P 500

Εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης, σε θετικό έδαφος Dow Jones και S&P 500

Σε μία εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης, η Wall Street κατάφερε όχι μόνο να «μαζέψει» τις απώλειές του τεχνολογικού τομέα αλλά και να περάσει σε θετικό έδαφος όσον αφορά στις επιδόσεις των Dow Jones και S&P 500. Την ώθηση έδωσαν οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για φούσκα στην αγορά και ότι τα μέτρα στήριξης από πλευράς νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστούν έως ότου η αμερικανική οικονομία επιστρέψει σε σταθερή ανάκαμψη. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν και οι τόνοι αισιοδοξίας που σηματοδότησε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι μία σειρά από παράγοντες, από τα εμβόλια έως την αύξηση τωναποταμιεύσεων των αμερικανικών νοικοκυριών, θα επαναφέρουν μέρος της ομαλότητας προς το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο Dow Jones κατάφερε να αντιστρέψει τις απώλειες των 360 μονάδων βάσης και να κλείσει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,05%, η οποία λίγο πριν από το κλείσιμο είχε φθάσει και στο 0,34%. Με άνοδο 0,12% έκλεισε και ο δείκτης S&P 500. Μόνο ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 0,50%, όμως κατάφερε να περιορίσει κατά πολύ τις αρχικές του απώλειες που έφθασαν κοντά στο 2,5%. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, η τεχνολογία είχε βρεθεί και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα», εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, οι οποίες στο 10ετές κόστος δανεισμού έχουν κλιμακωθεί περίπου 30 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων, ένα ιδιαίτερα σημαντικό τεχνικό επίπεδο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις 3 Νοεμβρίου του 2020. 

Οι μετοχές των Apple, Amazon.com και Microsoft ήταν μεταξύ αυτών που άσκησαν ενωρίτερα τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500 και πρωτίστως στο Nasdaq. Ειδικά, η μετοχή της Apple αποδυναμώθηκε προς στιγμή σχεδόν κατά 4,80%, έχοντας δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με τις συνολικές της απώλειες από την αρχή του μηνός να φθάνουν στο 13,5%. 

Αυτή όμως που είναι η μεγάλη χαμένη της σημερινής συνεδρίασης είναι η μετοχή της Tesla, καθώς σημείωσε βουτιά της τάξης του 8%, μετά την αντίστοιχη πτώση 9% στην χθεσινή συνεδρίαση, μπαίνοντας σε αρνητικό έδαφος για εφέτος, αφού απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς. Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο κατάφερε να μετριάσει τις απώλειές της κοντά στο 2%. 

Το sell-off στον τεχνολογικό κλάδο παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην Ευρώπη ο αντίστοιχος κλάδος παρουσίασε ενωρίτερα απώλειες πέραν του 3,30%. 

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απομάκρυνε τις ανησυχίες ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φούσκας σε πολλές κατηγορίες ενεργητικού και επέμεινε ότι η ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει ως έχει για αρκετό διάστημα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι «ανισομερής και ανολοκλήρωτη κατά πολύ», όμως οι κινήσεις και η συμπεριφορά των επενδυτών δείχνουν, όπως είπε, ότι ανταποκρίνονται τα μέγιστα στην αναμενόμενη ανάκαμψη, καθώς υπάρχει πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών. Αναλυτές βλέπουν τον τελευταίο καιρό μία εξαιρετική επικοινωνία ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και στις αγορές και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο τοποθέτησαν και τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ. 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News