Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 23:10
WALL STREET

Με μεγάλες απώλειες, άνω του 2%, ο δείκτης Νasdaq

Με μεγάλες απώλειες, άνω του 2%, ο δείκτης Νasdaq

Οι μεγάλες απώλειες της τεχνολογίας παρέσυραν σε πτώση το δείκτη S&P 500, με τη συνεχιζόμενη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων να κάμπτει την όρεξη των επενδυτών για κυκλικές μετοχές, που κινούνται ανάλογα με τις προοπτικές της οικονομίας. 

Ο S&P 500 υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, στην πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης σε διάρκεια έτους, κλείνοντας με απώλειες 0,77%, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 2,46%, με τη μετοχή της Tesla να βυθίζεται 8%. Οι μετοχές των μεγάλων της τεχνολογίας δέχθηκαν έντονες πιέσεις όταν Apple, Amazon, Microsoft «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν τουλάχιστον 2%. 

Ο Dow Jones ωστόσο κατάφερε να αντιστρέψει τις αρχικές του απώλειες και να γυρίσει σε θετικό έδάφος κλείνοντας τελικά με άνοδο 0,09%. Στήριγμα είχε τη μετοχή της Disney που ενισχύθηκε περισσότερο από 4%, καθώς και του βιομηχανικού κολοσσού Caterpillar και της εταιρείας χημικών Dow, που ενισχύθηκαν 4,1% και 3,3% αντίστοιχα. Ωθηση στα blue chip έδωσαν και τα κέρδη των American Express και Chevron. 

Η τελευταία φορά που ο δείκτης Dow είχε κλείσει με άνοδο, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε περισσότερο από 2,4% ήταν στις 29 Μαίου του 2001.  

Aυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι η άνοδος των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, που άγγιξε το 1,36%, έχοντας κλιμακωθεί 27 μονάδες βάσης από τις αρχές Φεβρουαρίου έως σήμερα. Για το λόγο αυτό, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην αυριανή ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι τοποθετήσεις του για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις αναμένεται να καθορίσουν την περαιτέρω κατεύθυνση της αγοράς αυτή την εβδομάδα. 

Πολλοί στη Wall Street εξακολουθούν ωστόσο να πιστεύουν ότι η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας και γι΄αυτό θεωρούν ότι οι μετοχές θα καταφέρουν να απορροφήσουν τις υψηλότερες αποδόσεις, εν μέσω της ισχυρής κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News