Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Με το «αριστερό» στην καινούργια εβδομάδα η Wall Street 

Με το «αριστερό» στην καινούργια εβδομάδα η Wall Street 

Το γενικευμένο sell-off σε ομόλογα και μετοχές στο οποίο επιδόθηκαν οι επενδυτές σε Ευρώπη και Ασία, μεταδόθηκε και στη Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ένας μήνας στον οποίο το ξεκίνημα του αμερικανικού χρηματιστηρίου άφησε πολλές υποσχέσεις. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες στις αγορές για άνοδο του πληθωρισμού, ανησυχίες που έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές των κρατικών ομόλογων, το οποίο σήμερα έχει μεταδοθεί και στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού τίτλου χρέους μόνο την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, ολοκληρώνοντάς την στο 1,34%, ενώ από την αρχή του Φεβρουαρίου η άνοδος της απόδοσης ανέρχεται στις 28 μονάδες βάσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται εξαιρετικά σημαντική η προγραμματισμένη εξαμηνιαία κατάθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο αύριο Τρίτη αναφορικά με την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θα κάνει επίσης τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πορεία της όπως και του πληθωρισμού.

Η Wall Street έρχεται από μια εβδομάδα κατά την οποία ο Dow Jones κατέγραψε οριακά κέρδη 0,1%, ωστόσο για τους S&P 500 και Nasdaq έσπασε το νικηφόρο σερί δύο εβδομάδων, σημειώνοντας απώλειες 0,7% και 1,6% αντίστοιχα. 

Στο σύνολο του Φεβρουαρίου (χωρίς να υπολογίζεται η μεταβολή της σημερινής συνεδρίασης), οι Dow Jones και S&P 500 ενισχύονται περισσότερο από 5%, ενώ ο Nasdaq κατά 6,2%. 

Το σημερινό αρνητικό κλίμα δεν κατάφερε να το αναστρέψουν ούτε οι αναφορές, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να προβεί σε αλλαγές στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθηθούν εκείνες που δεν στηρίχθηκαν από τις προηγούμενες δέσμες μέτρων.

Ο Dow Jones προσεγγίζει το -0,40%, ο S&P 500 το -0,50%, με τον Nasdaq να έχει υπερβεί το -1%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News