Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε εντυπωσιακή άνοδο η Wall Street

Σε εντυπωσιακή άνοδο η Wall Street

Σε εντυπωσιακή άνοδο επέστρεψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με το Dow Jones να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 250 μονάδες, με στήριγμα τις μετοχές των Intel και Goldman Sachs.

Πρωταγωνιστής ο τεχολογικός κλάδος με το δείκτη Nasdaq να κλείνει με κέρδη 2,63% με κινητήρια δύναμη τις μετοχές των Microsoft και Apple. Ο Dow έκλεισε ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερα με άνοδο 0,94%, ενώ ο S&P 500 με άνοδο 1,70%. 

Η μετοχή της GameStop, της εταιρείας βιντοπαιχνιδιών που βρέθηκε στο επίκεντρο της φρενίτιδας των μικροεπενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα, υποχώρησε σήμερα 34% με τη διαπραγμάτευσή της μάλιστα να διακόπτεται προς στιγμή, απομακρύνοντας τις ανησυχίες ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης μίας τεράστιας «φούσκας». Η μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας ενισχύθηκε 400% την προηγούμενη εβδομάδα όταν μικροεπενδυτές της πλατφόρμας Reditt έλαβαν μαζική εντολή να αγοράσουν τη συγκεκριμένη μετοχή σε μία άνευ προηγουμένου αντεπίθεση στα αντισταθμιστικά ταμεία που είχαν σορτάρει την εταιρεία. 

Η Goldman Sachs χαρακτήρισε την αγοραστική φρενίτιδα των μικροεπενδυτών απέναντι στο σορτάρισμα των hedge funds ως την πιο ακραία κίνηση που σημειώνεται εδώ και 25 χρόνια. Ωστόσο, κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο ο αντίκτυπος από αυτές τις αγορές να προκαλέσουν τριγμούς στη Wall Street και να αποσταθεροποιήσουν το σημερινό κύκλο ανόδου. 

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν περισσότερο από 3% την προηγούμενη εβδομάδα, στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2020. Επίσης, ο Dow και ο S&P 500 παρουσίασαν απώλειες τον Ιανουάριο, στην πρώτη μηνιαία αρνητική επίδοση στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Ο Nasdaq ωστόσο κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη για το μήνα. 

«Παρά την αβεβαιότητα, δεν βλέπουμε κρίση ρευστότητας αντίστοιχη με αυτή που συνέβη το 1998. Παρότι πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις στην αγορά χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν ανάλογα με τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη, δεν πιστεύουμε ότι η ανοδική αγορά έχει φθάσει στο τέρμα της και δεν αλλάζουμε το στόχο μας για το δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA. 

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου, με το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο iShares Silver Trust EFT, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο που επενδύσει σε άργυρο, να καταγράφει άνοδο περίπου 7%, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου «έσπασε» το φράγμα των 30 δολαρίων η ουγκιά για πρώτη φορά από το 2013. 

Ο δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα υποχώρησε τη Δευτέρα μετά το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο που είχε ενισχυθεί την προηγούμενη εβδομάδα. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News