Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε δυναμική άνοδο επέστρεψε η Wall Street

Σε δυναμική άνοδο επέστρεψε η Wall Street

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές ρευστοποιήσεις της, με «οδηγό» τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως Microsoft, Amazon.com και Alphabet.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,99%, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,97%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με μικρότερα κέρδη 0,50%. Ενωρίτερα, και οι τρεις δείκτες κατέγραφαν μεγαλύτερη άνοδο. 

Στήριγμα προσέφεραν και τα εταιρικά αποτελέσματα με τις ανακοινώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τη στιγμή που απομακρύνθηκαν οι ανησυχίες για σορτάρισμα θέσεων αγοράς από αντισταθμιστικά ταμεία. Θετικά δέχθηκαν οι επενδυτές και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου του 2020, που ενισχύθηκε 4% παρά το γεγονός ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του περυσινού έτους η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 3,5%.

Ωστόσο, η μετοχή της Apple δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ράλι, σημειώνοντας πτώση παρά την άνοδο περίπου 7% που σημείωσε την αρχή του έτους. Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη ρεκόρ για το τρίμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, απογοήτευσε τους επενδυτές επειδή δεν έδωσε κάποια καθοδήγηση για τις προοπτικές της. 

Το ίδιο και η μετοχή του Facebook, η οποία έχασε έδαφος παρά τα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα τέταρτου τριμήνου, όπως και η μετοχή της Tesla, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις αναλυτών αλλά και παρουσιάσει ένα σαφή στόχο για τις πωλήσεις αυτοκινήτων της το 2021.  

Αυτό που ενδιαφέρει τώρα τους επενδυτές είναι να διαπιστώσουν εάν τα εταιρικά αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές υψηλές αποτιμήσεις, με τη σχέση τιμής/κέρδους των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων να βρίσκεται κοντά σε υψηλό 20ετίας. 

Η μετοχή πάντως της GameStop και της AMC Entertainment σημείωσε σήμερα «βουτιά» μετά την αλματώδη άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις στο πλαίσιο της φρενίτιδας που δημιουργήθηκε από διάφορες ομάδες στα social media και εκτόξευσε τις μετοχές και άλλες τιμές ενεργητικού. Οι παραπάνω μετοχές απώλεσαν περίπου 50% της αξίας τους, όταν κάποιες πλατφόρμες συναλλαγών, όπως Robinhood και Interactive Brokers, απαγόρευσαν τις συναλλαγές μετοχών που εκτινάχθηκαν στα ύψη αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι ανησυχίες για παρενέργειες στην ευρύτερη αγορά.

«Η συγκεκριμένη κίνηση της αγοράς δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια επικών διαστάσεων φούσκα, ένα φαινόμενο που υφίστατο ανέκαθεν. Δεν πρόκειται για επενδυτικές κινήσεις», σημειώνει ο Πήτερ Μπούκβαρ, αναλυτής της Bleakley Advisory Group.

Από τις 159 επιχειρήσεις του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 83% εξ αυτών παρουσίασε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, μεγαλύτερο από το 76% των προηγούμενων τεσσάρων τριμήνων. 
 
  
moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News