Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 23:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βαριές απώλειες και παράδοση των φετινών κερδών για Dow και S&P 500 

Η χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο

Wall Street: Βαριές απώλειες και παράδοση των φετινών κερδών για Dow και S&P 500 

Δεχόμενη ισχυρό πλήγμα αποχαιρέτησε τον πρώτο μήνα του 2021 η Wall Street, καθώς δεν ήταν μόνο οι βαριές απώλειες οι οποίες υπέστη στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ήταν το γεγονός ότι μετά τη σημερινή πτώση, οι Dow Jones και S&P 500 παρέδωσαν τα κέρδη τα οποία σημείωσαν από την αρχή του έτους. Απεναντίας ο Nasdaq έσωσε τα προσχήματα και κρατάει ακόμη μέρος της φετινής του ενίσχυσης.

Η εβδομάδα αυτή ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η χειρότερη από τον Οκτώβριο με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να την ολοκληρώνουν με απώλειες περί του 3%, καθώς χαρακτηρίσθηκε από την αθρόα επίθεση κατά του short selling. 

Σε μια προσπάθεια χτυπήματος κατά των κερδοσκοπικών hedge funds, οι επενδυτές μικρού βεληνεκούς άρχισαν μια «σταυροφορία» μέσω του Reddit, επιλέγοντας μετοχές στις οποίες τα funds είχαν στοιχηματίσει για πτώση τους.

Στη διάρκεια αυτής της επενδυτικής διένεξης μετοχές όπως της Gamestop και της AMC εκτοξεύθηκαν κατά 1.000% και 500% αντίστοιχα, ενώ οι απώλειες των hedge funds έως την περασμένη Τετάρτη από την αρχή του έτους, είχαν φθάσει στα 71 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, ήρθαν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2020, μερικών εκ των εταιρειών βαρόμετρο για τη Wall Street, όπως Apple, Facebook, Microsoft, Tesla, Mastercard, Visa και Boeing, των οποίων οι επιδόσεις τους κρίνονται ικανοποιητικές. 

Εν κατακλείδι από τις 184 εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το 84,2% εξ αυτών είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 75,5% τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα από αυτό. 

Στη σημερινή συνεδρίαση επιβαρυντικό για το κλίμα ήταν και η ανακοίνωση της Johnson & Johnson, ότι η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχει αποτελεσματικότητα 66%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων. 

Ο Dow Jones ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Φεβρουάριο μετά τη σημερινή συνεδρίαση αποδυναμωμένος κατά 620,74 μονάδες ήτοι 2,03%, χάνοντας και τις 30.000 μονάδες (29.982,62), ο S&P 500 απώλεσε 1,93% για να κλείσει στις 3.714,24 μονάδες, με τον Nasdaq να υποχωρεί 2% στις 13.070,70 μονάδες. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News