Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις υπό το βάρος του real estate και των μάκρο στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις υπό το βάρος του real estate και των μάκρο στις ΗΠΑ

Πτωτικά κινήθηκαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης στη σημερινή συνεδρίαση, με πιέσεις απο τις λεγόμενες κυκλικές μετοχές, όπως real estate και εταιρείες κοινής ωφελείας στον απόηχο των ισχυρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που απομακρύνουν ξανά τις προσδοκίες για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις από την Fed. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, όμως σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσε τα πρώτα κέρδη στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων. 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας το Μάιο, ενώ επιταχύνθηκε ξανά και ο ρυθμός αύξησης των μισθών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τα οποία καταδεικνύουν την αντοχή της αγοράς εργασίας και μειώνουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο. 

Το real estate καθοδήγησε τις απώλειες με πτώση 3%, μετά τη βουτιά άνω του 7% που σημείωση η μετοχή της γερμανικής εταιρείας real estate Vonovia, στον απόηχο της υποβάθμισης της επενδυτικής της αξιολόγησης από τη Morgan Stanley. 

Τις απώλειες αντιστάθμισε ωστόσο ο κλάδος υγείας που σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ και η τεχνολογία συνέχισε την ισχυρή ανοδική κούρσα με άνοδο 0,4%. 

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, μία ημέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν είπε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Χοακίμ Νάγκελ ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο και εξακολουθεί να λειτουργεί περιοριστικά παρά τη μείωση. 

Aπό τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,51% στις 18.557,27 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,3%.

Η Μπούντεσμπανκ προχώρησε επίσης σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του γερμανικού ΑΕΠ το 2024 και το 2025. Για φέτος αναμένει ανάπτυξη 0,3% από 0,4% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,1% το επόμενο έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2%.

Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,48% στις 8.001,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε επίσης πτώση 0,48%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,5% στις 34.660,38 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,34%.

   

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News