Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με στήριγμα τεχνολογίας εν αναμονή της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με στήριγμα τεχνολογίας εν αναμονή της ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθοδηγούμενες από την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της ολλανδικής εταιρείας εξοπλισμού ημιαγωγών ASML, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, με την πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από δύο περίπου χρόνια σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8% μετά την πτώση 0,5% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, με τον κλάδο τεχνολογίας να καταγράφει κέρδη 3,7%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών. 

Η μετοχή της ASML ενισχύθηκε 8,1% μετά από ανάλυση της Jefferies επικαλούμενη σχόλια του οικονομικού διευθυντή για την πιθανότητα παραγγελίες από τον κορυφαίο πελάτη της, την TSMC της Ταϊβάν, τα επόμενα τρίμηνα. 

Οι επενδυτές εστιάζουν τώρα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης με ανοικτό ωστόσο το ερώτημα εάν θα δώσει κάποια κατευθυντήρια γραμμή για την επόμενη διάρκεια του έτους. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διαρκεια έτους το Μάιο, καθώς η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών αντιστάθμισε την εξασθένηση του μεταποιητικού κλάδου. 

Την τάση ανάληψης ρίσκου ενέτειναν και τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν το Μάιο λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, που σημαινει ότι η μεγαλύτερη αγορά εργασίας του πλανήτη αρχίζει να επιβραδύνεται. 

Από τις υπόλοιπες μεμονωμένες μετοχές, η Inditex, ο ιδιοκτήτης της Zara, ενισχύθηκε 3,7%, χάρη στην αύξηση των πωλήσεών της. 

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,93% στις 18.575 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,87% στις 8.006 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε μόλις 0,18% στις 8.246 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,68%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,59%. 

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News