Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με θετικό τόνο άνοιξε ο Ιούνιος – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με θετικό τόνο άνοιξε ο Ιούνιος – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με εξαίρεση το Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στη σίγουρη πλέον μείωση των επιτοκίων απο την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου, με τις ισπανικές και ιταλικές μετοχές να έχουν το προβάδισμα με κέρδη 0,7% και 0,5% αντίστοιχα. 

Το κλίμα παρέμεινε θετικό καθώς η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ τα πιο αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση συνέχισαν να τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη οπότε και αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters. 

Το επενδυτικό κλίμα βοήθησαν και τα στοιχεία για τις ομολογιακές αποδόσεις, οι οποιες υποχώρησαν στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει εξασθενημένη στην ΕΕ και συρρικνώθηκε στις ΗΠΑ το Μάιο. 

Ο κλάδος ακινήτων, τηλεπικοινωνιών και κοινής ωφελείας καθοδήγησαν τα κέρδη μεταξύ των διαφόρων κλάδων του STOXX 600. Στον αντίποδα ο κλάδος ενέργειας, ο οποίος υποχώρησε 0,7%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών πετρελαίου. 

Aπό τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,15%, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,6%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,06%, ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,52%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News