Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζική ανάταση εν μέσω ευρωπαϊκής ανόδου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζική ανάταση εν μέσω ευρωπαϊκής ανόδου

Το μομέντουμ δείχνει να επανήλθε τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει ισχυρά ανοδικά -μετά τη χθεσινή αντίδραση- προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 1.460 μονάδων, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά την έγκριση που έλαβαν από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος μετά από 16 έτη, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές εκείνες που θα δώσουν το µεγαλύτερο µέρισµα αναµένεται να υπεραποδώσουν.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.457,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,99% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,26%. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει μεγάλη άνοδο -μετά τη μεγάλη διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων- κατά 1,86%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank, της Εθνικής, της Ελλάκτωρ, της Πειραιώς και της Eurobank. Αντιθέτως, πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ(-0,67%).

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ και εν αναμονή της πρώτης μείωσης του κόστους δανεισμού από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να σημειώνει άνοδο 0,6% στις 524,58 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι μετοχές τεχνολογίας ηγούνται της ανόδου, παρατείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας. Οι μετοχές υγείας είναι επίσης ενισχυμένες, με άνοδο 1% καθώς η μετοχή της Novo Nordisk καταγράφει άλμα 3,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,98%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,35%, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει μικρή άνοδο 0,17%, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB.

Παρότι θεωρείται δεδομένη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής και τις δηλώσεις της Christine Lagarde προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο ελαφρώς υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή θα επηρεάσει τις μετέπειτα κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό κλίμα έχει επανέλθει δυναμικά διεθνώς με τις ασιατικές αγορές να κλείνουν με κέρδη νωρίτερα, ενώ χθες στη Wall Street ο Νasdaq και ο S&P 500 έκλεισαν με νέα ρεκόρ καθώς τα χθεσινά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της ΕΚΤ σύντομα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Διανέμουν μέρισμα έπειτα από 16 χρόνια – Πράσινο φως από SSM

Wall Street: Τεχνολογικό πάρτι με επίκεντρο την Nvidia – Νέο ρεκόρ για S&P 500, Nasdaq

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News