Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση εν μέσω διεθνούς αστάθειας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση εν μέσω διεθνούς αστάθειας

Μικρή υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά διορθώνει μετά από επτά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια της οποίας ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 3,94%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.351 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,12% με την αξία των συναλλαγών στα 10 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 0,47% με την Eurobank να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ πιο περιορισμένη είναι η διόρθωση για Alpha και Πειραιώς και η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,5%. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης του μεριδίου που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ΤΧΣ κατέχει το 27% της τράπεζας με χρηματιστηριακή αξία 4,37 δισ. ευρώ και δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πουλήσει ολόκληρο ή ποσοστό του μετοχικού μεριδίου.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Σαράντης και της Autohellas. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil και του ΟΛΠ. 

Την ίδια ώρα, ήπια πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με σχετικά περιορισμένη επενδυτική διάθεση καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ στις ΗΠΑ είναι αργία λόγω της επετείου των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η άνοδος που έχουν καταγράψει το προηγούμενο διάστημα οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ενδεχομένως εύθραυστη σε ανεπιθύμητα μάκρο, αλλά και λόγω έλλειψης θετικών καταλυτών. Για τον λόγο αυτό παραμένουν επιφυλακτικοί σε περαιτέρω σημαντική άνοδο των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Πάντως, το χρηματιστηριακό 2024 είναι η φυσική συνέχεια του 2023 για την ελληνική αγορά καθώς επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε βασικά οικονομικά πεδία, έχουν ευνοϊκή κατάληξη ανοίγοντας τον δρόμο για τιμολόγηση νέων προσδοκιών στο Χ.Α., σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Ετσι, με τις τράπεζες να βρίσκονται πιο κοντά στην έγκριση των μερισμάτων από τον επόπτη, το «Ελ. Βενιζέλος» να κλειδώνει για τις αρχές του επόμενου μήνα και την κινητικότητα σε παρουσιάσεις εντός και εκτός των συνόρων να βάζει φρέσκο ενδιαφέρον στα βαριά χαρτιά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου αγγίζοντας υψηλά σχεδόν 10 ετών, όπως προσθέτει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές με το φόντο το Νταβός

Reuters: Μέχρι τον Μάρτιο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News