Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση παρά τις τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση παρά τις τραπεζικές πιέσεις

Με οριακές απώλειες έκλεισε μια ακόμα συνεδρίαση μεταβλητότητας και σχετικά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώση ενώ ήπια ανοδικά κινείται η Wall Street.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 1.273,33 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 84 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να χάνει 0,24% στις 1.270,39 μονάδες, ενώ στο υψηλότερο σημείο ήταν στο +0,25% και τις 1.276,67 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,51% στις 1.035,17 μονάδες. Η ΕΤΕ έκλεισε με βουτιά 3,23% στα 6 ευρώ, η Eurobank σημείωσε πτώση 1,63% στα 1,60 ευρώ, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,95% στα 3,11 ευρώ, ενώ μετικό πρόσημο έκλεισε η Alpha Bank στα 1,5 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλο στήριγμα στην αγορά έδωσε η Jumbo με το άλμα 3,22%, μετά και την ανακοίνωση για την αγοραστική κίνηση του Νοεμβρίου, ενώ άνοδο πάνω από 1% σημείωσαν και οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Lamda. Αντιθέτως, με πτώση έκλεισαν τα ΕΛΠΕ και οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Quest, Τέρνα Ενεργειακή. Συνολικά, ανοδικά κινήθηκαν 70 μετοχές, 30 καθοδικά και 47 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Μέχρι στιγμής, παρά τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και την πολύ υψηλή ανταπόκριση των επενδυτών στο πρόσφατο ελληνικό roadshow στο Λονδίνο, οι επενδυτές δεν προχωρούν σε αποφασιστικές κινήσεις στο Χ.Α., αλλά περιορίζονται σε μετρημένες τοποθετήσεις.

Αυτό δείχνει πως η αγορά συσσωρεύει δυνάμεις, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, εν αναμονή των placements και των δημόσιων προσφορών το επόμενο διάστημα, διατηρώντας την ανοδική τάση και στοχεύοντας να κλείσει το έτος σε νέα υψηλά και πάνω από τις 1.300 μονάδες, ενώ για το 2024 είναι εφικτό να κατακτηθούν και οι 1.600 μονάδες. Αλλωστε, πολλοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως οι JPMorgan, HSBC και Morgan Stanley, έχουν τοποθετήσει τις ελληνικές μετοχές στα κορυφαία «στοιχήματά» τους για το επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, ήπιες απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 0,34%, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά περίπου 0,2%, ενώ βαθύτερες απώλειες 0,8% σημειώνει ο αγγλικός FTSE 100. Περιορισμένες απώλειες εμφανίζουν ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,8%. Αντιθέτως, ανακάμπτουν οι δείκτες στη Wall Street εν αναμονή της αυριανής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News