Business & Finance Τρίτη 16/04/2024, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

Στη δίνη της Μέσης Ανατολής το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά 2,4%

Στη δίνη της Μέσης Ανατολής το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά 2,4%

Βαριά έπεσε η σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να χάνει και την στήριξη των 1.360 μονάδων. Και αν η χθεσινή σχετικά περιορισμένη διόρθωση έγινε κόντρα στην πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση των ευρωαγορών, οι σημερινές εκτεταμένες απώλειες που καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν την αφορμή για γενικευμένο sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και στις 1.357,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,4% με σχετικά αυξημένο τζίρο στα 157 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 2,25% στις 3.296,79 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας έκλεισε στις 2.170,39 μονάδες με –2,68%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με βουτιά 2,14% στις 1.161,4 μονάδες με βουτιά της Alpha κατά 3,6%, ενώ κατά 2% υποχώρησαν Πειραιώς, ΕΤΕ και η Πειραιώς έκλεισε με -1,37%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι  ΓΕΚ με βουτιά 5,73% και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓ. με -5,34%, ενώ ανοδικά έκλεισε μόνο Ελλάκτωρ με μόνο +0,2%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ισχυρές απώλειες, εξάλλου, καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές με τον STOXX 600 να χάνει 1,6%, τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 1,55%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,58% και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,98%. Αντιθέτως, με προσπάθεια αντίδρασης άνοιξε η Wall Street μετά τις χθεσινές απώλειες με τον Dow Jones στο +0,17%.

Το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε αντίποινα μετά την εκτεταμένη επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι η έκταση των αντιποίνων και το κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη σύρραξη στην περιοχή. Οι σύμμαχοι έχουν ζητήσει ψυχραιμία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράν απειλεί με «σοβαρή, εκτεταμένη και οδυνηρή» απάντηση, εφόσον υπάρξει ακόμα και η «παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων» της χώρας..

Νωρίτερα σήμερα οι ασιατικές αγορές σημείωσαν μεγάλες απώλειες με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για δεύτερη ημέρα, καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν μια περιορισμένη απάντηση από το Ισραήλ.

Η τιμή του West Texas Intermediate συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου χάνει 0,2% στα 85,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent για τον Ιούνιο  συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης σημειώνει πτώση 0,3%, στα 89,79 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι αυτές που τελικά έδωσαν την αφορμή για διόρθωση έπειτα από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Θεωρητικά, άμεσα θα έχουμε εικόνα αν η κατάσταση τραβήξει χρονικά και με ποιους εμπλεκόμενους, προσθέτει.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική οικονομία και παράλληλα το Χρηματιστήριο έχουν πάρει ανοδική ρότα εδώ και καιρό, ενώ ο πιο σημαντικός λόγος για διόρθωση είναι ο γεωπολιτικός, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμισαν στις αρχές του έτους, οπότε σε κάθε περίπτωση οι αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε όποια πολεμική κίνηση.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), επισημαίνει πως το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον «ζορίζει» την αγορά, λόγω γεωπολιτικών και «ξεθωριάσματος» των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δηλώνει αρκετά απαισιόδοξος βραχυπρόθεσμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε χαμηλό διμήνου ο S&P 500 – Sell off στην τεχνολογία

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα φέτος και πληθωρισμός 2,7%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γεωπολιτικοί τριγμοί κόντρα στη διεθνή αισιοδοξία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News