Business & Finance Παρασκευή 19/04/2024, 17:53
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης

Ανθεκτικότητα έδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην αναταραχή που προκλήθηκε διεθνώς την Παρασκευή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και συγκεκριμένα στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ισφαχάν, κέντρο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η εικόνα ήταν ουσιαστικά αντίστροφη από αυτή που παρατηρήθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν η ελληνική αγορά διόρθωνε και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κρατούσαν πιο ψύχραιμη στάση στην κρίση του μεσανατολικού.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με άνοδο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση (+0,84%) στις 1.392,62 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.371,58 μονάδες (-0,69%) και υψηλότερη τιμή στις 1.395,57 μονάδες (+1,05%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 127,45 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 22.884.453 μετοχές.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,57%, από τις αρχές του μήνα υποχωρεί 2,09%, ενώ από τις αρχές του 2024 καταγράφει κέρδη 7,69%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,36%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 1.179,67 μονάδες με τη Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 1,16% στα 1,56 ευρώ, την Πειραιώς να ενισχύεται 0,61% στα 3,78 ευρώ, την ΕΤΕ να κερδίζει 0,28% στα 7,09 ευρώ, ενώ στο +0,19% έκλεισε η Eurobank και στα 1,83 ευρώ.  

O τζίρος ήταν για μια ακόμα ημέρα σχετικά περιορισμένος σε σχέση με τα επίπεδα που μας είχε συνηθίσει από τις αρχές του έτους, ενώ οι αγοραστές εµφανίστηκαν πιο πρόθυµοι να στηρίξουν την αγορά παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν. Παράλληλα, για μια ακόμα μέρα απεφεύχθει η κλιµάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η κατάσταση παραμένει στον κόψη του ξυραφιού καταστώντας τις αγορές ευμετάβλητες και το μέλλον -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- αβέβαιο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+4,88%), της Lamda Development (+4,39%), της Elvalhalcor (+3,83%) και της Jumbo (+2,87%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-1,23%) και του ΟΤΕ (-1,22%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Πειραιώς διακινώντας 4.294.589 και 3.616.049 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή με 24,44 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 13,57 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 85 μετοχές, 29 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

«Αν η έλευση κατάλληλων καταλυτών απαιτείτο για να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.430 µονάδες πριν από τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, η βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι απολύτως αναγκαία για να επανακάµψει το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους στο άµεσο µέλλον, µε δεδοµένη την υψηλή συµµετοχή των επενδυτών εξωτερικού στο Χ.Α.», σχολιάζει ο Δηµήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηµατιστηριακής.

Την ίδια ώρα, βελτιώνεται η κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ προσπαθεί για την αντίδραση και η Wall Street, καθώς η τελευταία αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή φάνηκε να περιορίζεται με τη φυγή προς τα ομόλογα, τον χρυσό και το δολάριο να μειώνεται και τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν. O πανευρωπαϊκός Stoxx600 υποχωρεί μόλις 0,1%, ενώ ο γερμανικός DAX χάνει 0,5%. Στη Νέα Υόρκη, ο Dow κερδίζει 0,39%, ενώ ο Nasdaq χάνει 0,99%.

«Ευελπιστούμε ότι αποφεύγεται μια ανοιχτή σύγκρουση. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο», δήλωσε ο Fawad Razaqzada στο City Index και στο Forex.com. «Οι αγορές μπορεί να κρατήσουν στάση αναμονής, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο του Σαββατοκύριακου που διαφαίνεται. Σημειωτέον ότι μόλις το περασμένο Σάββατο το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, οι ενθαρρυντικές δηλώσεις αξιωµατούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων έχουν βοηθήσει να ηρεµήσει το επενδυτικό κλίµα στην Ευρώπη, έστω και αν οι προσδοκίες για τις µειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει σηµαντικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Επιφυλακτική επιστροφή των αγοραστών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News