Business & Finance Παρασκευή 19/04/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ψύχραιμη αντίδραση στη διεθνή ανησυχία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ψύχραιμη αντίδραση στη διεθνή ανησυχία

Τοίχο στη διεθνή ανησυχία που έχει προκαλέσει η αντεπίθεση του ισραήλ στο Ιράν βρήκε η αντίδραση που ξεκίνησε προ διημέρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά καταγράφει ήπιες απώλειες εν μέσω καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών και ανόδου των τιμών του πετρελαίου, καθώς ανεβαίνει και πάλι η ένταση στη Μέση Ανατολή.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.378,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,18% με την αξία των συναλλαγών στα πάνω από τα 19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,05%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,92% με τις Alpha και Eurobank να υποχωρούν άνω του 1% ένω πιο περιορισμένη είναι η πτώση για Πειραιώς και ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Σαράντης, της Ελλάκτωρ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Τιτάν, της Aegean και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι απώλειες στις διεθνείς αγορές είναι πιο ισχυρές μετά το χτύπημα που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακού. Απαισιοδοξία επικρατεί και στις αμερικανικές αγορές, οι οποίες προσυνεδριακά καταγράφουν σημαντικές απώλειες με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν πάρει την ανιούσα, όπως και οι τιμές του χρυσού.

Οι φόβοι κλιµάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πλανώνται σαν «µαύρα σύννεφα» πάνω από τις διεθνείς µετοχικές αγορές, όπως σηµειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, µέλος της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Η µεταβλητότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου µετριέται µέσω του δείκτη VIX έως και το πολύπαθο ελληνικό Χ.Α. που εσχάτως τέσταρε τα χαµηλά 10 εβδοµάδων, έχει επιστρέψει για τα καλά, όπως τονίζει. Αλλωστε, προσθέτει ο αναλυτής, εδώ και πολύ καιρό η τεχνική εικόνα του Γενικού ∆είκτη έδειχνε «τεντωµένη» και «φώναζε» για την υπεραγορασµένη τάση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή – Ανεβαίνει το πετρέλαιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News