Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια για ανάκαμψη μετά το sell-off

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια για ανάκαμψη μετά το sell-off

Μέρος των ισχυρών απωλειών που υπέστη κυρίως στη χθεσινή συνεδρίαση, επιχειρεί να ανακτήσει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ήπιας ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά ανακάμπτει μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 4,44%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.369,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,93% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,9%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,78%. 

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,58% με την Πειραιώς να κερδίζει 1,32%, την Alpha να ενισχύεται 1,22%, την Eurobank στο +0,53%, ενώ οριακά θετικά κινείται η ΕΤΕ (+0,06%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Elvalhalcor, της Coca Cola HBC και της Aegean Airlines. Αντιθέτως, μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και του ΟΛΠ.

Εξάλλου, η ηρεμία δείχνει να επανήλθε στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις δηλώσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δει μεγαλύτερη πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Παρατήρησε δε ότι υπήρξε «έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%».

Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικοί κραδασμοί. «Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», είπε η Λαγκάρντ στο CNBC στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι αυτές που τελικά έδωσαν την αφορμή για διόρθωση έπειτα από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Θεωρητικά, άμεσα θα έχουμε εικόνα αν η κατάσταση τραβήξει χρονικά και με ποιους εμπλεκόμενους, προσθέτει.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική οικονομία και παράλληλα το Χρηματιστήριο έχουν πάρει ανοδική ρότα εδώ και καιρό, ενώ ο πιο σημαντικός λόγος για διόρθωση είναι ο γεωπολιτικός, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμισαν στις αρχές του έτους, οπότε σε κάθε περίπτωση οι αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε όποια πολεμική κίνηση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News