Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 21:28
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2022

Δολάριο: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2022

Το δολάριο οδεύει προς την πιο ισχυρή εβδομαδιαία επίδοση από το 2022 αφότου τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές. 

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,6% έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη αυτή την εβδομάδα, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2022, καθώς οι traders άλλαξαν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ.

Το ευρώ και η στερλίνα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από πέρυσι το Νοέμβριο, στο 1,0642 και 1,2447 έναντι του δολαρίου αντίστοιχα, ενώ το γιέν βούλιαξε σε χαμηλό 34 ετών.  

«Οι ΗΠΑ αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση με την πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και τώρα με την αυστηρή νομισματική πολιτική, που αποτελούν συνταγή για ένα πιο ισχυρό δολάριο», αναφέρει ο Quentin Fitzsimmons, διαχειριστής κεφαλαίου της T Rowe Price.

Το θέμα που απασχολεί πλέον τις αγορές είναι η απόκλιση. Τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,5% το Μάρτιο έκαναν τους traders να αυξήσουν τα στοιχήματά τους ότι η Fed ενδεχομένως να μειώσει μόνο μία φορά τα επιτόκιά της φέτος έναντι προσδοκιών για έξι επιτοκιακές μειώσεις στην αρχή Ιανουαρίου. Αντίθετα, η ΕΚΤ έδωσε την Πέμπτη το πιο ξεκάθαρο σήμα ότι ετοιμάζεται για επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο. 

Οι πιέσεις στο ευρώ αυξήθηκαν επειδή υπάρχει αυξανόμενη προσδοκία ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Σε εβδομαδιαία βάση, το ευρώ υποχώρησε 1,8%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2022.

«Όλα δείχνουν ότι η απόκλιση αυτή πιέζει το ευρώ έναντι του δολαρίου», αναφέρει ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής των διεθνών αγορών της ING. Η αλλαγή κλίματος ώθησε το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, στις 217 μονάδες βάσης. 

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι φημολογίες ότι η σουηδική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το Μάιο, αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Σουηδία ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου. 

Ωστόσο, μία σταθερή άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε χώρες που θέλουν μεν μείωση των επιτοκίων χωρίς ωστόσο αυτό να πλήξει τα νομίσματά τους και να επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών. Η προοπτική επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την άνοδο των τιμών πετρελαίου με το brent να ξεπερνά σήμερα τα 92 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023 εν μέσω γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. 

«Και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν αποδυνάμωση των νομισμάτων τους….γιατί αυτό συνεπάγεται εισαγωγόμενο πληθωρισμό», σημειώνει ο Τζέιμς Νοβότνι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Jupiter Asset Management. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Ξανά στο ραντάρ των αγορών το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι δολαρίου

Η ισοτιμία ένα προς ένα του ευρώ/δολαρίου: Πέρα από τα σύμβολα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News