Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση του για το 2024

Δολάριο: Στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση του για το 2024

Την πρώτη εβδομάδα απωλειών στη διάρκεια του 2024 παρουσίασε το δολάριο το τελευταίο πενθήμερο, αφότου τα θεαματικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της Nvidia αναζωπύρωσε την τάση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. 

Ο δείκτης του Bloomberg για το δολάριο υποχώρησε 0,2% από την προηγούμενη Παρασκευή, αφού σημείωσε άνοδο επί επτά διαδοχικές εβδομάδες με κέρδη 2,6% έως τις 16 Φεβρουαρίου. Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δεν κατάφερε να ενισχύσει το ενδιαφέρον για αγορές δολαρίου, καθώς ο δείκτης του Bloomberg υποχώρησε 0,4% αυτή την εβδομάδα, στην χειρότερη επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών. 

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής για την αμερικανική οικονομία υποδηλώνουν μία ήπια προσγείωση, ενώ τα καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά και στην Ευρώπη απομάκρυναν τους επενδυτές από την ασφάλεια του δολαρίου, του ελβετικού φράγκου και του γιέν. Η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό επισκίασε τα παραπάνω νομίσματα καθώς οι μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά, πυροδοτώντας ένα ράλι που ώθησε την κεφαλαιοποίηση της Nvidia κοντά στα 2 τρισ.δολάρια. 

«Η μεγαλύτερη σταθεροποίηση της οικονομίας εκτός ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη του δολαρίου και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για διόρθωση», σημειώνει ο Ντομινίκ Σκνίντερ της UBS Global Wealth Management.

Από την άλλη, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου επί επτά διαδοχικές συνεδριάσεις έως την Πέμπτη, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Ιούλιο. 

Επίσης, ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν κάποια βελτίωση, γεγονός που θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την τάση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, επιβαρύνοντας τα πιο ασφαλή νομίσματα. 

«Είναι εντυπωσιακό πως η επίδοση μίας και μόνο εταιρείας, όπως η Nvidia, μπορεί να αναδιαμορφώσει διάφορους τομείς και κατηγορίες ενεργητικού. Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η Nvidia διαχύθηκε στην αγορά ξένου συναλλάγματος, μέσω του κλίματος ανάληψης ρίσκου», αναφέρει ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Markets. 

 

Oικονομολόγοι προβλέπουν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει κάτω από τα χαμηλά του 2023 προτού τελειώσει το 2024.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News