Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του έτους

Ευρώ: Στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του έτους

Το ευρώ παρουσίασε την καλύτερη εβδομάδα στη διάρκεια του έτους έναντι του δολαρίου, καθώς οι νύξεις περί εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ και η ΕΚΤ θα κάνουν επιτοκιακή μείωση σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή. 

Τα μεικτά στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ έκαναν τους συναλλασσομένους να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος, μειώνοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου και ωθώντας το ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε τώρα περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα. 

Τα σχόλια των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ αυτή την εβδομάδα αύξησαν τις προσδοκίες ότι οι δύο κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν μάλλον συντονισμένα σε μείωση. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι πιθανόν να αρχίσουν τον Ιούνιο, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την Fed δεν βρίσκονται πολύ μακριά. 

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στις ΗΠΑ, οι αγορές προεξοφλούσαν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο από την Fed και συνολικά μειώσεις της τάξης των 100 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους. Τα ίδια ποσοστά προεξοφλούσαν και για την ΕΚΤ. 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη ισχύ στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όμως οι συναλλασσόμενοι στάθηκαν στην καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Ιανουαρίου καθώς και στο βραδύτερο ρυθμό αύξησης των ωριαίων αποδοχών. Οι αυξανόμενες επίσης φημολογίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα πιθανότητα να άσκησαν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. 

«Ο,τιδήποτε βλέπει η αγορά που να στερείται επιθετικού τόνου, επιτρέπει να συνεχιστεί η εξασθένηση του δολαρίου», αναφέρει η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος της Radobank. 

Aφού ενισχύθηκε 0,3% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το ευρώ σταθεροποιήθηκε στο 1,0947 έναντι του δολαρίου. 

Σύμφωνα με τον Έρικ Νέλσον, στρατηγικό αναλυτή της Wells Fargo Bank, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα θα δυσκολευθεί να ξεπεράσει το 1,10 έναντι του δολαρίου, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκιων τον Ιούνιο. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News