Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στάσιμη συνεδρίαση εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στάσιμη συνεδρίαση εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρέμειναν στάσιμες στη σημερινή συνεδρίαση, αφού άγγιξαν όμως υψηλό εβδομάδας στην αρχή της συνεδρίασης, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, η οποία επισκίασε τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,1%, αφού όμως ενισχύθηκε έως 1,2% στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, ολοκλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα απωλειών. 

Μετά το αρχικό ράλι, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε μεγάλες οικονομίες, όπως Γερμανία και Γαλλία, έκλεισαν στο «κόκκινο», ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία πιο κάτω από τα υψηλά της συνεδρίασης. 

Ο δείκτης STOXX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, γεγονός που αντανακλά την αγωνία των επενδυτών. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου και ταξιδίων καθοδήγησε τις απώλειες, ενώ της ενέργειας έκανε άλμα 2,4%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου, των γεωπολιτικών κινδύνων και της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. 

«Όλα δείχνουν γεωπολιτικό ρίσκο ….γι΄αυτό και παρατηρείται φυγή των επενδυτών σε πιο ασφαλές ενεργητικό», αναφέρει ο Αντρέας Μπρούκνερ, στρατηγικός αναλυτής της BofA Global Research. 

Oι γίγαντες πολυτελών ειδών LVMH και Richemont απώλεσαν 1,2% και 3% της αξίας τους αντίστοιχα, επιβαρύνοντας τον STOXX 600. O ευρύτερος κλάδος πολυτελών ειδών υποχώρησε 1,3%, αγγίζοντας χαμηλό διμήνου. 

Από τους υπόλοιπους τομείς, αυτός των πρώτων υλών αυξήθηκε 2,4% σε υψηλό έτους, καθώς οι τιμές χαλκού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News