Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση στη σκιά αποτελεσμάτων και γεωπολιτικής

Wall Street: Πτώση στη σκιά αποτελεσμάτων και γεωπολιτικής

Πτωτικά άνοιξε και σήμερα η Wall Street με φόντο τα απογοητευτικά πρώτα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, ενώ οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ώθησαν σε φυγή προς πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα, ο χρυσός και το δολάριο.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,72% στις 5.159,7 μονάδες, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,64% στις 38.214,38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 100 σημειώνει πτώση 0,94% στις 5.157,74 μονάδες, με αιχμή τις απώλειες των κατασκευαστών τσιπ. 

Οι μετοχές δέχονται πλήγμα -στο τέλος μιας εβδομάδας απωλειών- με αφορμή την είδηση ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε κυβερνητικούς στόχους εντός ημερών. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν και το δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του 2024, ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ, ενώ και το αργό τύπου μπρεντ σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

«Μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα σήμαινε σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και θα οδηγούσε σε σημαντική άνοδο των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank, μεταξύ των οποίων και ο Carsten Fritsch.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των τραπεζών, χαμηλότερα από το προσδοκώμενο έβαλε τον πήχυ η JP Morgan για τα φετινά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), όσο ο τραπεζικός κλάδος και τα χρηματιστήρια ετοιμάζονται για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους. 

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει έσοδα από τόκους ύψους 89 δισ. ευρώ, υψηλότερα μεν από την προηγούμενη εκτίμηση για 88 δισ., αλλά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 90,68 δισ. δολάρια.

Αποτελέσματα δημοσίευσε σήμερα και η Wells Fargo, της οποίας η κερδοφορία συρρικνώθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης χρέους ανέβηκε και η ζήτηση από τους δανειολήπτες μειώθηκε. Τα έσοδα από τόκους (NII) υποχώρησαν κατά 8% στα 12,23 δισ. δολάρια.

Τέλος, χαμηλότερη κερδοφορία κατέγραψε και η Citigroup το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη διολίσθησαν στα 3,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο έναντι 4,6 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν 2% χαμηλότερα στα 21,1 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News