Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού άνω των προβλέψεων τον Μάρτιο, γεγονός που ενθαρρύνει τα σενάρια ότι η Fed θα καθυστερήσει τις επιτοκιακές μειώσεις.

Ο Dow Jones διολισθαίνει κατά 1,24% στις 38.400,06 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,06% στις 5.154,5 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 1,02% στις 16.145,33 μονάδες.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,5% τον Μάρτιο, καταγράφοντας ένα απότομο άλμα από το 3,2% του Φεβρουαρίου και περισσότερο από το 3,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, παρέμεινε αυξημένος στο 3,8%, σημαντικά πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Fed για 2%.

Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ότι η κεντρική τράπεζα θα συμφωνήσει σε μειώσεις 75 μονάδων βάσης φέτος, αλλά τόνισαν ότι πρέπει πρώτα να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι η αύξηση των τιμών υποχωρεί σταθερά προς τα κάτω, στον ετήσιο στόχο του 2%.

Αρκετοί policymakers της Fed έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός δίνει στην κεντρική τράπεζα το περιθώριο να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Delta Air Lines καταγράφει κέρδη 3,5%, αφού ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε κέρδη α’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις λόγω της ζωηρής ταξιδιωτικής ζήτησης.

Η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing ενισχύεται 1,2% αφού ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο δήλωσε ότι οι πωλήσεις του τον Μάρτιο σημείωσαν απότομη άνοδο, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ζήτησης για τσιπ από τη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης. Η αγαπημένη της αγοράς NVIDIA Corporation υποχωρεί κατά 1,5%, σε χαμηλό ενός μηνός, καθώς ψυχραίνεται η όρεξη για μετοχές τεχνητής νοημοσύνης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός – Ξεπέρασε τις προβλέψεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News