Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 09:16
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Θετικά μάκρο και ακριβό πετρέλαιο θα ανατρέψουν τα δεδομένα;

Wall Street: Θετικά μάκρο και ακριβό πετρέλαιο θα ανατρέψουν τα δεδομένα;

H σταθερή άνοδος του Μαρτίου έδωσε τη θέση της σε έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι traders άφησαν να εννοηθεί ότι εξαντλείται η όρεξή τους για πολύ καλά οικονομικά στατιστικά. 

Ενώ το ράλι της Παρασκευής στη Wall Street γλίτωσε τους επενδυτές από την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2022, σφράγισε μία σειρά από έντονες διακυμάνσεις στην αγορά. Μετοχές και ομόλογα γνώρισαν την χειρότερη συγχρονισμένη πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους Δευτέρα και Τρίτη, ενώ την Πέμπτη σημειώθηκε η μεγαλύτερη αντιστροφή του ράλι του S&P 500 από τον Αύγουστο. 

Ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή δεν είναι οι ανησυχίες για ύφεση αλλά τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για το άνοιγμα θέσεων εγασίας και τη μεταποιητική παραγωγή – όπως επίσης και το άλμα των τιμών πετρελαίου – που έχουν δημιουργήσει αμιφιβολίες ως προς τα περιθώρια που έχει η Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει σύντομα τα επιτόκια. 

Ένα θέμα που έχει προκύψει για τους «ταύρους» είναι ο αντίκτυπος των αγορών στην οικονομία, σύμφωνα με τον Τόρστεν Σλοκ, οικονομολόγο της  the Apollo Global Management, ο οποίος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η άνοδος των τιμών σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού λειτουργεί αντίθετα στους στόχους των κεντρικών τραπεζιτών. 

Το γενικό ράλι σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού που προσέθεσε 13 τρισ.δολάρια στον χρηματοοικονομικό πλούτο από τον Οκτώβριο δοκιμάστηκε αυτή την εβδομάδα καθώς υπάρχουν ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, με το brent να σκαρφαλώνει πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ προκάλεσαν μία επαναξιολόγηση των ομολόγων. Οι traders έχουν τώρα περιορίσει τα στοιχήματά τους για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, με πολλούς να χαμηλώνουν τον πήχη για κίνηση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και να βλέπουν Σεπτέμβριο. 

«Σαφώς, η αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανήσυχη για το πότε η Fed θα κάνει κίνηση», εξηγεί ο Ράφαελ Τούίν, επικεφαλής στρατηγικών για τις αγορές κεφαλαίου στην Tikehau Capital. 

Το «τεντωμένο» επενδυτικό κλίμα από μόνο του δεν είναι αρκετός λόγος για να αντιστρέψουν οι μετοχές τα κέρδη τους. Όμως, καθώς στο «στρατόπεδο των ταύρων» υπάρχει συνωστισμός, «τα αδύναμα χέρια» μπορούν να νικηθούν γρήγορα. Για παράδειγμα, τα αντισταθμιστικά ταμεία ενίσχυσαν τα πτωτικά στοιχήματα έναντι μεμονωμένων μετοχών, με τις ανοικτές πωλήσεις να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστηριακό τμήμα της Goldman Sachs.

Σε όλο αυτό το κλίμα έχει συμβάλει και μία σειρά δηλώσεων από διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που έχουν σηματοδοτήσει ότι δεν βιάζονται για μείωση των επιτοκίων. Από τις πιο αξιοσημείωτες, η δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, ο οποίος είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί και καμία μείωση των επιτοκίων φέτος, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

«Παρότι ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα, υπάρχει κάποια αλλαγή. Η συνέχιση των πολύ θετικών στοιχείων θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία και να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο Μάικλ Ο΄Ρούρκε, στρατηγικός αναλυτής της JonesTrading. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow το 2024, παρά την ανάκαμψη

Λόγκαν (Fed): Υπερβολικά νωρίς για να σκεφθούμε μείωση των επιτοκίων

ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση των θέσεων εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News