Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 15:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση των θέσεων εργασίας

ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση των θέσεων εργασίας

Οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε. Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η ισχυρή αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύει την οικονομία, δίνοντας άλλοθι στα «γεράκια» της Fed που θέλουν να καθυστερήσουν τη νομισματική χαλάρωση.

Συγκεκριμένα, οι νέες μη αγροτικές μισθοδοσίες ανήλθαν στις 303.000 τον περασμένο μήνα, μετά από μια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 22.000 της αύξησης των θέσεων εργασίας τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 214.000.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,8%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν 0,3% για το μήνα και 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και οι δύο μετρήσεις σε ευθυγράμμιση και πάλι με τις εκτιμήσεις.

Η αγορά εργασίας καθίσταται ουσιαστικά ο στυλοβάτης της αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας στους Αμερικανούς τα εφόδια να συνεχίσουν να ξοδεύουν παρά τις υψηλές τιμές και το υψηλό κόστος δανεισμού.  Οι αξιωματούχοι εξετάσουν νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση  του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού – του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – πριν από τη συνεδρίασή τους στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου.

Οι traders άντως περιόρισαν τα στοιχήματα σχετικά με τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, μετά τα νέα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Τετάρτη ότι η προσφορά και η ζήτηση εργασίας έχουν έρθει σε καλύτερη ισορροπία, ενώ όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι δεν βιάζονται να μειώσουν το κόστος δανεισμού και ότι η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News