Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Kατάρρευση ή νέα ύψη; Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ακραίες κινήσεις

Kατάρρευση ή νέα ύψη; Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ακραίες κινήσεις

Οι επενδυτές που μόλις κλείδωσαν κέρδη από ένα από τα ισχυρότερα πρώτα τρίμηνα για τον δείκτη S&P 500 εδώ και δεκαετίες, προετοιμάζονται για το επόμενο – είτε πρόκειται για άνοδο των μετοχών είτε για απότομη προσγείωση.

Με τη χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών καθώς ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο, τα σημάδια για το τι σκέφτονται οι επενδυτές βρίσκονται στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Η ζήτηση για δικαιώματα πώλησης που αποδίδουν εάν υπάρξει μικρή διόρθωση είναι περίπου η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. Εν τω μεταξύ, οι traders επιλέγουν αθόρυβα αντιστάθμιση κινδύνου: εργαλεία που κάνουν ελάχιστα εάν υπάρχει μια ελαφρά πτωτική τάση, αλλά προσφέρουν προστασία εάν οι μετοχές παρουσιάσουν έντονη διακύμανση.

Σε μία γενική εκτίμηση, φαίνεται ότι η Wall Street δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για μικρή ύφεση. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ένας απρόσμενος κίνδυνος θα μπορούσε να πλήξει την ανοδική αγορά.

«Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι τους οποίους μπορείτε να επισημάνετε και η αγορά έχει κινηθεί υπερβολικά μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Rocky Fishman, ιδρυτής της αναλυτικής εταιρείας παραγώγων Asym 500.

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί και η Federal Reserve σηματοδοτεί την προθυμία της να μειώσει τα επιτόκια φέτος, το ποσοστό αστάθειας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μετοχές. Ο S&P 500 κέρδισε 10% το πρώτο τρίμηνο – στο πιο δυνατό ξεκίνημα του έτους από το 2019 – και σημείωσε 22 νέα υψηλά όλων των εποχών τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

Με τα κέρδη τόσο συγκεντρωμένα σε μερικές βασικές μετοχές, οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν αξία σε λιγότερο αγαπημένες «γωνιές» της αγοράς. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης φαίνονται να βρίσκονται στο κατώφλι της ανάκαμψης και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq 100 ακολουθήθηκε από τον ευρύτερο S&P 500 στο πρώτο τρίμηνο, αφού τον ξεπέρασε σε κάθε περίοδο πέρυσι. Για να διαπιστώσει κάποιος το εύρος διακύμανσης, περίπου το 70% ή περισσότερες των εταιρειών του S&P 500 βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο διακύμανσης των 200 ημερών σε κάθε συνεδρίαση – που σηματοδοτεί την πιο εκτεταμένη περίοδο από το 2021.

«Η αγορά δείχνει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σενάριο ομαλής προσγείωσης ή ακόμα και μη προσγείωσης όπου η συνολική οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνεχίζει να παραμένει σταθερή», δήλωσε η Lisa Shalett της Morgan Stanley Wealth Management. «Είναι λογικό ότι ένας ευρύτερος όμιλος εταιρειών, ακόμη και εκείνες που είναι πιο κυκλικές σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι πρώτες ύλες και η ενέργεια, μπορεί να τα πάει καλά».

Η αναζωπύρωση της μανίας των μετοχών meme βοήθησε επίσης, καθώς οι επενδυτές ξεχύθηκαν σε μετοχές και παράγωγα μετοχών για να κεφαλαιοποιήσουν την αρχική δημόσια προσφορά της Reddit και το ράλι της Trump Media & Technology Group Corp. Οι μικροεπενδυτές δείχνουν τη μεγαλύτερη ανοδική τους θέση στην αγορά από την τρέλα των μετοχών meme το 2021, σύμφωνα με στοιχεία οψιόν της Citadel Securities.

Εκδηλώνονται ωστόσο ανησυχίες για μια απότομη πτώση, καθώς αυξάνεται η θέση για άνοδο της μεταβλητότητας. Ο μέσος ημερήσιος όγκος αγορών στον δείκτη μεταβλητότητας Cboe, ή στο VIX, ήταν υψηλότερος το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Οι επενδυτές «δεν ανησυχούν τόσο για τις αποτιμήσεις, τα κέρδη ή οποιουσδήποτε άλλους καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διόρθωση», δήλωσε η Mandy Xu της Cboe Global Markets Inc. «Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανά γεγονότα μαύρου κύκνου που θα μπορούσαν να εκτινάξουν την αστάθεια σημαντικά υψηλότερα».

Ένας βασικός κίνδυνος είναι ο χρόνος και το μέγεθος των επιτοκιακών μειώσεων από την Fed φέτος. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να χαλαρώσει την πολιτική αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες. Η συζήτηση για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα το επόμενο τρίμηνο.

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτοί οι φόβοι είναι κάπως συγκρατημένοι και οι ελπίδες για μια ακόμη σταθερή περίοδο κερδών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αποτιμήσεις σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News