Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Η Wall Street έχει συνεισφέρει 11 τρισ.δολάρια στον MSCI World

Η Wall Street έχει συνεισφέρει 11 τρισ.δολάρια στον MSCI World

Η δυναμική πορεία της Wall Street έχει πυροδοτήσει το μεγαλύτερο ράλι από το 2019 για τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI των ανεπτυγμένων αγορών, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στο ιστορικό υψηλό του, με τις αγορές των αναδυόμενων να ακολουθούν με απόσταση. 

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης απέχει αυτή τη στιγμή μόλις 3% από το ιστορικό υψηλό του αφότου ενισχύθηκε 21% φέτος, ενώ ο MSCI για τις αναδυόμενες αγορές ενισχύεται 4%. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τη βασική κατευθυντήρια δύναμη, με τον S&P 500 να απέχει ελάχιστο από το προηγούμενο ρεκόρ του και τον Nasdaq 100 να καταγράφει την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 1999. 

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τις 28 από τις 30 μεγαλύτερες μετοχές που συνέβαλαν στην άνοδο του MSCI – συμπεριλαμβανομένων των Apple και Νvidia. Η Novo Nordisk βρίσκεται στη 14η θέση χάρη στην φρενίτιδα για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, ενώ η Toyota Motor καταλαμβάνει την 29η θέση. 

Οι μετοχές των ανεπτυγμένων έχουν προσθέσει 11 τρισ. δολάρια στην αξία του παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται με υψηλότερο ρυθμό του αναμενομένου και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν στροφή στη νομισματική πολιτική τους. Επίσης, ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στήριξε τις μετοχές τεχνολογίες των ΗΠΑ, όπως Nvidia και Microsoft. Στα ύψη και οι ιαπωνικές μετοχές, χάρη στο πιο αδύναμο γιέν το οποίο στήριξε τα κέρδη των κορυφαίων εξαγωγών. 

Το θετικό κλίμα απέναντι στις αμερικανικές μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, με στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America, Goldman Sachs και Oppenheimer Asset Management να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ αυτών που βλέπουν τον S&P 500 στις 5.000 ή και υψηλότερα σε ορίζοντα 12μήνου. 

Αυτό όμως ενδεχομένως να σημαίνει ότι το κλίμα έχει γίνει υπερβολικά αισιόδοξο αυτή τη στιγμή, σε σημείο που κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές της RBC Capital Markets και της Citigroup να προειδοποιούν για τον κίνδυνο διόρθωσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ορισμένοι τεχνικοί δείκτες στέλνουν προειδοποιητικά σήματα ότι ο δείκτης S&P 500 είναι ο πιο υπεραγορασμένος από το Σεπτέμβριο του 2020. 

«Η αγορά δεν θέλει να ακούσει, ακόμη και με κάποιους αξιωματούχους της Fed να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις προσδοκίες. Η αγορά έχει προεξοφλήσει έναν πολύ επιθετικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων και περιμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με μικρή μόνο επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Επομένως και τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να είναι απόλυτα σωστά. Ο,τιδήποτε είναι υπερβολικά θετικό ή υπερβολικά αρνητικό θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News