Business & Finance Σάββατο 17/02/2024, 09:03
ΑΓΟΡΕΣ

Βρίθουν οι ενδείξεις για κορύφωση της ευφορίας στη Wall Street

Βρίθουν οι ενδείξεις για κορύφωση της ευφορίας στη Wall Street

Πράγματι, κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούσε να συμβεί. Η εποχή του «αυστηρού» χρήματος – και η αβέβαιη πορεία του πληθωρισμού – απείλησε με μία μεγάλη επανατοποθέτηση της Wall Street και ακόμη πιο πέρα, μετά από μία περίοδο ευφορίας μεγαλύτερη της δεκαετίας. 

Και ο πόνος ήρθε όπως αναμενόταν. Ποιός μπορεί να αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια από τις περιφερειακές τράπεζες και την αγορά εμπορικών ακινήτων τις τελευταίες εβδομάδες ή να ξεχάσει τη διψήφια βουτιά των αγορών το 2022 σε ομόλογα, μετοχές, τεχνολογία και άλλες κατηγορίες ενεργητικού. 

Όμως, τώρα ακόμη και μετά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έκαναν τους traders στην αγορά ομολόγων να επανεξετάσουν τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, ο S&P 500 παραμένει στην τροχιά των πρόσφατων ρεκόρ, με πτώση μόλις 0,4% στην εβδομάδα. 

Σε αυτό έχει συμβάλει η ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη και μία αμερικανική οικονομία που παραμένει ανθεκτική την ώρα που η ύφεση έχει κάνει την εμφάνισή της σε Βρετανία, άλλες περιοχές της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. 

Ο δείκτης Global Financial Stress της Bank of America, που παρακολουθεί τον κίνδυνο στην αγορά, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο το 2021. 

 

Οι traders στην αγορά μετοχών βλέπουν συνεχώς θετικά σημάδια. Τα ομόλογα της Ασίας υψηλής απόδοσης σε δολάριο σημειώνουν άνοδο επί 17 συνεχείς εβδομάδες, που είναι η πιο παρατεταμένη περίοδος ανόδου στην ιστορία. Ακόμη και το bitcoin πέρασε πάνω από το φράγμα των 50.000 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2021.

Με την τάση ανάληψης ρίσκου τόσο υψηλή, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει σε επίπεδα που είχαν να φανούν από πριν ακόμη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιδοθεί στην επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιγξης. 

«Μήπως όμως ο Πάουελ επιλέξει να μην μειώσει καθόλου τα επιτόκια, εάν συμπεράνει ότι τροφοδοτείεται μία φούσκα στην αγορά μετοχών αντίστοιχη με αυτή της δεκαετίας του 1990;», ρωτά ο ιδρυτής της Yardeni Research, Εντ Γιαρντένι. 

«Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι μετατόπιση της λεκτικής από το “η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια” στο “η Fed θα μειώσει τα επιτόκια”», αναφέρει ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της B.Riley Wealth. 

Στην αγορά σταθερού εισοδήματος, ο φόβος είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Σε ολόκληρο τον κόσμο, η έξτρα απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ή υψηλού ρίσκου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

«Πολλοί δείκτες φλερτάρουν με τα επίπεδα που είχαμε δει στο απόγειο της ευφορίας το 2021», αναφέρει ο Μπράιαν Γκάρνετ, γενικός διευθυντής της Goldman Sachs. 

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ώρα να αναλογιστεί ο καθοδικός κίνδυνος, ειδικά όταν όλες οι κατηγορίες επενδυτών έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε μετοχές φέτος. Τα διεθνή μετοχικά αμοιβαία τοποθέτησαν 59,5 δισ.δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τις μεγαλύτερες εισροές από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της BofA. 

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος

Εταιρείες μεγαλύτερες από κράτη – Τι απέγιναν οι κολοσσοί του χθες

BofA για αγορές: Οι «ταύροι» χορεύουν με το Magnificent 7

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News