Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Εντείνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Εντείνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες και στο εμπόριο χονδρικής ψαλιδίζοντας τις ελπίδες ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιτοκιακές μειώσεις σύντομα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,2% στις 38.964 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,14% στις 5.157,8 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά μόλις 0,08% στις 16.191,5 μονάδες.  

Στον εταιρικό τομέα, η Under Armour υποχωρούσε έως και 8% με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τη στρατηγική της εταιρείας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του ιδρυτή της Kevin Plank ως διευθύνοντος συμβούλου, δεδομένου του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 6 μήνες, κυρίως εξαιτίας των υψηλώτερων τιμών των καυσίμων και τροφίμων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο επικρατέστερος μήνας για έναρξη των επιτοκιακών μειώσεων είναι ο Ιούνιος. 

Η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων σε επίπεδο χονδρικής καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι policymakers της Fed, καθώς επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόοδο στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός υπερέβη τις προβλέψεις για δεύτερο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστά στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν μετά από μια απότομη πτώση στην αρχή του έτους, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες. Παράλληλα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τα μάκρο συμφωνούν με τη Fed – H νομισματική χαλάρωση καθυστερεί

ΗΠΑ: Επιτάχυνση του πληθωρισμού άνω των προβλέψεων

Η άνιση μάχη κατά του πληθωρισμού και η ενδεδειγμένη λύση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News