Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 16:55
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στη Wall Street παρά τον αυξημένο πληθωρισμό

Άνοδος στη Wall Street παρά τον αυξημένο πληθωρισμό

Με κέρδη κινούνται οι δείκτες στη Wall Street παρά τον αυξημένο πληθωρισμό, καθώς φαίνεται ότι κινείται εντός των προβλέψεων και δεν αλλάζει τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια φέτος – ακόμη και αν διατηρήσει προς το παρόν την επιφυλακτική της στάση.

Οι μετοχές ανακάμπτουν μετά την αρχικά αρνητική αντίδραση σε μια έκθεση που έδειξε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε οριακά τις προβλέψεις.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,75% στις 39.061,94 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,99% στις 5.168,2 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει 1.23% στις 16.219,7 μονάδες,

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,2% τον περασμένο μήνα, ταχύτερα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν 3,1%, όσο δηλαδή είχε καταγραφεί και τον Ιανουάριο. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, υποχώρησε στο 3,8% από 3,9%, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τις προβλέψεις για 3,7%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες και ταχύτερα από την άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο. Ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,4%, που αντιστοιχεί στον προηγούμενο μήνα και είναι οριακά πιο αυξημένος από τις προσδοκίες για 0,3%.

Τα στοιχεία έδειξαν πιθανώς επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να περιπλέξουν το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, κυρίως ο πρόεδρος Jerome Powell, έχουν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για μειώσεις το 2024 θα υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού.

«Πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό υπήρχαν φόβοι για πιο αυξημένο πληθωρισμό, η διάψευση των οποίων έδωσαν ώθηση στις αγορές», δήλωσε ο Josh Jamner της ClearBridge Investments. «Συνολικά, θα πρέπει να υπάρξει σχετικά μικρή επίδραση στην αγορά από τη σημερινή ανακοίνωση, δεδομένου ότι είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με την προηγούμενη εικόνα για την πορεία αποπληθωρισμού».

moneyeview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιτάχυνση του πληθωρισμού άνω των προβλέψεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News