Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 13:35
ΑΓΟΡΕΣ

Πατέλης στο Bloomberg: Φέτος η απόφαση για επάνοδο του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές

Πατέλης στο Bloomberg: Φέτος η απόφαση για επάνοδο του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές

Η απόφαση για επάνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές έχει δρομολογηθεί για φέτος, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί το 2025, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. 

Οι επενδυτές διερωτώνται γιατί χρειάζεται η βγει η ελληνική αγορά από τις αναδυόμενες, αφού έτσι θα είναι ένα «μεγαλύτερο ψάρι σε μικρή λίμνη». Όπως εξήγησε ο κ. Πατέλης, εμείς βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς: η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, είναι ανεπτυγμένο κράτος, έχει πια ισότητα στον γάμο και προφανώς θα είναι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές. 

Τόνισε μάλιστα ότι στον στόχο αυτό συμβάλλει και το πρόσφατο IPO για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), διότι προκειμένου να ανακτήσει το status της αναπτυγμένης αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται μεγάλες εισηγμένες με ισχυρά κεφάλαια.

Πατέλης στο Bloomberg: Φέτος η απόφαση για επάνοδο του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές-1

Επόμενος σταθμός το placement της Τράπεζας Πειραιώς

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο κ. Πατέλης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την Ελλάδα μετά τις εκλογές του 2023 και τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους μεγάλους οίκους, αλλά και χάρη στη βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος. 

Υπενθύμισε άλλωστε ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξε υπερκάλυψη του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ πιο πρόσφατα υπρεκαλύφθηκε σημαντικά η προσφορά για το ΔΑΑ, τα οποία αμφότερα αποτελούν παραδείγματα αισιοδοξίας.

Ο κ. Πατέλης δήλωσε ότι τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με το placement να λαμβάνει χώρα εκτός απροόπτου στις επόμενες εβδομάδες. Εκτίμησε ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη επιτυχία και μία ακόμη ευκαιρία για τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην επενδυτική ευφορία, παρότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια μικρή χώρα με σχετικά μικρή αγορά. 

Παράθυρο νέων IPOs

Τώρα που υπάρχει επενδυτική όρεξη, ο κ. Πατέλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και νέα IPO. Εξάλλου, σημείωσε, υπάρχουν κάποιοι κλάδοι με μικρή εκπροσώπηση στην αγορά, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η τεχνολογία, τομείς στους οποίους έχουν ήδη εστιάσει οι αρμόδιοι.

Ο κ. Πατέλης τόνισε, όμως, ότι η χώρα δεν παρακολουθεί μόνο το χρηματιστήριο, αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ως παράδειγμα έφερε τη σημερινή μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία. Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας -γεωγραφικά είναι η πλησιέστερη χώρα της Ε.Ε. στην Ινδία- μπορεί να δημιουργηθεί κάποια δίοδος μεταξύ των δύο και ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού και αλλού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελ. Βενιζέλος: Προσφορές 8 δισ. ευρώ – Στα 8,2 ευρώ η τιμή διάθεσης

ΕΤΕ: Υπερκάλυψη κατά 4 φορές του ομολόγου 600 εκατ. ευρώ – Σε ξένους θεσμικούς το 85%

ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος αποχώρησης από την Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News