Business & Finance Κυριακή 23/04/2023, 07:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά IPOs: Σημάδια ζωής παρά τους φόβους ύφεσης

Αγορά IPOs: Σημάδια ζωής παρά τους φόβους ύφεσης

Σημάδια ζωής παρουσιάζει η παγκόσμια αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών καθώς η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς έχει ενθαρρύνει αρκετές επιχειρήσεις να δοκιμάσει την όρεξη για νέες δημόσιες εγγραφές, ειδικά στην Ασία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σημειωθεί σύντομα πλήρης ανάκαμψη στη συγκεκριμένη αγορά.

Αρχικές δημόσιες εγγραφές αξίας 25 δισ.δολαρίων έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ποσό δύο φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο που καταγράφηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους, οπότε οι αρχικές δημόσιες εγγραφές πάτησαν ξαφνικά φρένο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.  

Εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ έως το Μιλάνο είδαν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» με την πτώση της μεταβλητότητας στις αγορές, σύμφωνα με αναλυτές. Η δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ασία, όπου τα τοπικά χρηματιστήρια φιλοξένησαν το 80% των νέων αρχικών δημόσιων εγγραφών τον Απρίλιο. Οι συμφωνίες στην Ευρώπη παρουσίασαν αντίστοιχα αύξηση. Όμως, ο φόβος της ύφεσης έχει αποθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις αγορές. Το μέγεθος των συμφωνιών είναι κατά μέσο όρο μικρότερο, ενώ τα χρήματα που αντλήθηκαν φέτος παραμένουν κατά 51% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης στις αρχικές δημόσιες εγγραφές

Source: Bloomberg

 

Προβάδισμα της Ασίας

Η Ασία αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο δραστήρια αγορά για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές. Η διαφορά όμως σήμερα συγκριτικά με το 2022 είναι το επίκεντρο δεν είναι η Κίνα αλλά η Ινδονησία η αγορά της οποίας έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς νικελίου. 

Η Rakuten Bank άντλησε 83,3 δισ.γιέν (623 εκατ.δολάρια) στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της Ιαπωνίας από το 2018. Και η υποστηριζόμενη από την KKR & Co κινεζική εταιρεία οινοπνευματωδών ZJLD Group τιμολόγησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ για φέτος.  

«Η αγορά IPO ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά. Δεν έχει επιστρέψει η δραστηριότητα κατά 100%, όμως υπάρχουν ενδείξεις ζωής και νέου ενδιαφέροντος», αναφέρει ο Τζέιμς Γουάνγκ της Goldman Sachs. 

Το ξύπνυμα της Ευρώπης

H αγορά IPO της Ευρώπης είναι «ετοιμοθάνατη» με τη δραστηριότητα το 2023 να είναι μειωμένη κατά 12% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Ωστόσο, τελευταία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ευφορίας. Η Lottomatica, ιταλική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, που υποστηρίζεται από την Apollo Global Management, άνοιξε βιβλίο για IPO με στόχο να αντληθούν 600 εκατ.ευρώ, αποτελώντας την τρίτη μεγάλη εταιρεία που μπαίνει σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φέτος. Επιπλέον, η γερμανική εταιρεία διαδικτύου Ionos και η κατασκευάστρια ανταλλακτικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων EuroGroup Laminations κατάφεραν να αντλήσουν περισότερα από 400 εκατ.δολάρια στην περιοχή. 

Υστερούν οι ΗΠΑ

Ωστόσο, οι προοπτικές στις ΗΠΑ παραμένουν δύσκολες. Μόλις 4,1 δισ.δολάρια αντλήθηκαν από εισηγμένες στις ΗΠΑ επιχειρήσεις φέτος, με μόλις τρεις – Nextracker, Atlaw Energy Solutions και Enlight Renewable Energy – να εκπροσωπούν το ένα τρίτο του ποσού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ για τα deals το 2022: Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια 12 δισ. ευρώ

Wall Street: Σημάδια ζωής στην αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών

IPOs: Η πιο παρατεταμένη περίοδος «ξηρασίας» από το 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News