Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σημάδια ζωής στην αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών

Wall Street: Σημάδια ζωής στην αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών

«Σημάδια ζωής» εκπέμπει η Wall Street καθώς ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της (IPO) σε διάρκεια τεσσάρων μηνών και αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες συμφωνίες. 

Η εταιρεία κατασκευής τεχνολογικού εξοπλισμού για ηλιακή ενέργεια Nextracker άντλησε 638 εκατ.δολάρια διαθέτοντας περίπου 15% περισσότερες μετοχές απ΄ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με το CNBC επικαλούμενο πηγές. 

Η δημόσια εγγραφή, στο πλαίσιο της οποίας η μετοχή της εταιρείας άρχισε να διαπραγματεύεται την Τρίτη, έδειξαν ότι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ανοίγει ξανά την όρεξη για νέες εταιρείες από αμοιβαία και διαχειριστές αντισταθμιστικών ταμείων, όπως αναφέρει ο Μάικλ Γουάιζ, αντιπρόεδρος της JPMorgan Chase, υπεύθυνος για τις αγορές μετοχικού κεφαλαίου.  

Η αγορά IPO της Wall Street είχε μείνει κατά το μεγαλύτερο διάστημα «κλειστή» το 2022. Οι συμφωνίες για δημόσιες εγγραφές βούλιαξαν 94% πέρυσι αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκια. Η εξέλιξη αυτή στέρησε τις επενδυτικές τράπεζες από προμήθειες στη διάρκεια του 2022, ένα σημαντικό έσοδο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει γύρος περικοπών θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο. 

Αρκετές εταιρείες από τον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου δέχθηκαν πιέσεις στους προϋπολογισμούς τους – μειώνοντας τα έξοδα και κάνοντας απολύσεις – σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την αύξηση κεφαλαίου ή την εισαγωγή στο χρηματιστήριο έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές. 

Τώρα, η Morgan Stanley βλέπει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτές για αρχικές δημόσιες εγγραφές. Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, Morgan Stanley, JPMorgan και Goldman Sachs αποτελούν τους τρεις κορυφαίους συμβούλους σε δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως. 

Στους κλάδους με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκαταλέγεται η πράσινη ενέργεια, εν μέρει χάρη στο γιγαντιαίο πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών των ΗΠΑ, εταιρείες λιανεμπορίου που έχουν δείξει ανθεκτικότητα στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και ορισμένα τμήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως ασφαλιστικές, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. 

Την αγορά θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο η συμφωνία της Johnson & Johnson η οποία θα εισάγει στο χρηματιστήριο το τμήμα της Kenvue. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι η κεφαλαιοποήση της εταιρείας εκτιμάται στα 50 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. Η δημόσια εγγραφή αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως τις αρχές Απριλίου. 

Στην ουρά περιμένουν και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο γίγαντας delivery Instacart, η εταιρεία πληρωμών Stripe, η Epic γνωστή από το παιχνίδι Fortnite, η εταιρεία λιανικής στην ένδυση Fanatics και η ψηφιακή τράπεζα Chime. 

Η εισαγωγή της Instacart αναμένεται έως τα μέσα του έτους, ενώ η Stripe θα ακολουθήσει λίγο αργότερα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Αντάνι: Σχεδιάζει IPOs για τουλάχιστον πέντε εταιρείες του την προσεχή πενταετία

IPOs: Η πιο παρατεταμένη περίοδος «ξηρασίας» από το 2008

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News