Business & Finance Σάββατο 21/01/2023, 13:30
ΒUSINESS & FINANCE

Αντάνι: Σχεδιάζει IPOs για τουλάχιστον πέντε εταιρείες του την προσεχή πενταετία

Αντάνι: Σχεδιάζει IPOs για τουλάχιστον πέντε εταιρείες του την προσεχή πενταετία

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ο Γκοτάν Αντάνι, σχεδιάζει να πωλήσει μετοχές του από πέντε τουλάχιστον εταιρείες το διάστημα από το 2026 έως το 2028, γεγονός που θα βοηθήσει την τεράστια αυτοκρατορία του, που ελέγχει από λιμάνι έως ενέργεια, να βελτιώσει το χρέος της και να διευρύνει την επενδυτική της βάση. 

«Τουλάχιστον πέντε εταιρείες θα είναι έτοιμες να εισέλθουν στην αγορά την επόμενη τριετία έως πενταετία», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής του Adani Group, Jugeshinder Singh. Τα τμήματα Adani New Industries, Adani Airport Holdings, Adani Road Transport, AdaniConnex καθώς και ο βραχίονας στον κλάδο μετάλλων και εξορύξεων θα γίνουν ανεξάρτητα. 

Ο Singh ανέφερε ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις, όπως ο οπερέιτορ διαχείρισης αεροδρομίων εξυπηρετεί περίπου 300 εκατ.πελάτες και θα πρέπει να λειτουργεί από μόνη της, διαχειριζόμενη το κεφάλαιό της για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής της. 

«Η οικονομία κλίμακας είναι ήδη εδώ και για τα πέντε τμήματα. Οι δραστηριότητες αεροδρομίων είναι ήδη ανεξάρτητες, ενώ η Adani New Industries έχει ισχυρή παρουσία και στην πράσινη ενέργεια. Η Adani Road παρουσιάζει νέα μοντέλα κατασκευής, διαχείρισης και μεταφορών, ενώ οι δραστηριότητες που αφορούν τα data center θα παρουσιάσουν περαιτέρω ανάπτυξη. Το τμήμα μετάλλων και εξορύξεων θα καλύψει τις υπηρεσίες σε αλουμίνιο, χαλκό και εξορυκτικών δραστηριοτήτων», είπε ο Singh. 

O δισεκατομμυριούχος Αντάνι βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονη κριτική για την ραγδαία ανάπτυξη του ομίλου του, από μία παραδοσιακή εταιρεία διαχείρισης λιμένων μετατράπηκε σε κοινοπραξία ενεργητικό από τον χώρο των μίντια, τσιμέντου και πράσινης ενέργειας, διαδικασία που φέρεται να έχει αυξήσει το χρέος και την χρηματοοικονομική περιπλοκότητα. Η εταιρεία ερευνών CreditSights υπογραμμίζει την αυξημένη μόχλευση του Adani Group πέρυσι.  

Η «ναυαρχίδα» της αυτοκρατορίας του, η Adani Enterprises, πρόκειται να εκδώσει νέες μετοχές με έκπτωση και να επιτρέψει πληρωμές σε τρεις δόσεις όταν θα κάνει την έκδοση ύψους 2,5 δισ.δολαρίων προς το τέλος του μηνός – σε μία ασυνήθιστη κίνηση για μία από τις κορυφαίες μετοχές της χώρας που έχει ως στόχο να προσελκύσει εσωτερικούς επενδυτές. Μία διαφοροποιημένη βάση μετόχων θα βοηθήσει τη μετοχή να γίνει πιο ρευστοποιήσιμη και να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει το χρέος της. 

Ο Adani Group είναι πάντως απόλυτα ευθυγραμμισμένος για να στηρίξει την ατζέντα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι. Έχει δεσμευθεί με περισσότερα από 70 δισ.δολάρια για να βοηθήσει την χώρα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να μετατραπεί σε παραγωγό ανανεώσιμων πηγών. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 2 τρισ. δολάρια: Ο μεγάλος χαμένος και ο κερδισμένος του 2022

Γκόταμ Αντάνι: Ο Ινδός που υποσκέλισε τον Μπέζος και έγινε ο 2ος πλουσιότερος στον κόσμο

Ο άγνωστος κροίσος: Ακολουθεί τον Musk και τον Bezos αλλά λίγοι γνωρίζουν το όνομά του

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News